НОВИНИ

ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край бреговете на Кипър

Външните министри от Европейския съюз се договориха за налагането на икономически санкции срещу Турция заради сондажите край бреговете на Кипър. Вече месеци наред турски кораби търсят газ и нефт в кипърски териториални войни, а Анкара не обръща внимание на призивите на Брюксел да спре проучванията.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 11.11.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Въпросът за икономическите сакции срещу Турция се обсъжда вече месеци наред. За вземането на решение се изисква единодушие, а досега Германия беше против. Днес министрите на външните работи се разбраха за рамката на ограничителните мерки. Те ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи на лица и огранизации, които са отговорни за сондажните дейности или предоставят финансова, техническа или материална помощ за тях. Контретните имена тепърва ще се обсъждат.

Федерика Могерини - върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността: Рамката за налагането на санкции е налице. Следващата стъпка ще бъде да установим кои са лицата или организациите, които ще бъдат включени в списъка. Ще видим кога ще стане това. Списъкът ще бъде одобрен от работни групи в съвета или от самия Съвет.

Северната част на Кипър е окупирана от Турция от 1974 година насам. Анкара изпрати сондажни и военни кораби във водите й, в които има значителни газови залежи. Кипър определи действията на Турция като провокация и обяви сондажите за незаконни, а ЕС твърдо застана зад Никозия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат на национално дружество Традиция иззетите оръжия след експертизи
Връщат на национално дружество "Традиция" иззетите оръжия след експертизи
Престъпната група за лихварство е действала около Павликени от 5 години
Престъпната група за лихварство е действала около Павликени от 5 години