НОВИНИ

Външните министри от ЕС призоваха да се спрат доставките на оръжие към Турция

Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия и призова държавите от Европейския съюз, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. Министрите на външните работи от Европейския съюз, които заседават в Люксембург, за пореден път призоваха Анкара да прекрати военните действия и да изтегли силите си. До налагането на санкции обаче не се стигна.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:15, 14.10.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Външните министри от ЕС не се споразумяха за налагането на икономически санкции срещу Турция, както настояваха някои държави-членки като Швеция.

Жозеп Борел - външен министър на Испания и бъдещ първи дипломат на ЕС: Ние не притежаваме магически сили, но това, което можем да направим, е да упражним целия възможен натиск, за да спрем тези действия. Вярваме, че не това е начинът за решаване на проблемите.

Министрите на външните работи призоваха държавите, които изнасят оръжие за Турция, да спрат износа си. Според външния министър на Люксембург Жан Аселборн Германия, Холандия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Испания вече са спрели износа в знак на протест. Турция обаче е член на НАТО и това усложнява ситуацията.

Жан Аселборн - външен министър на Люксембург: От днес сутринта има коалиция между кюрдите и войските на Асад. Това означава, че една държава член на НАТО се бие срещу Асад, който де факто е президент на Сирия. Знаече, че чл. 5 от договора за НАТО казва, че ако една държава-член на Пакта е нападната, останалите трябва да я защитят.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви днес, че Турция е важна за пакта и Алиансът не трябва да губи единството си в борбата срещу Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност заради футболния мач България - Англия
Засилени мерки за сигурност заради футболния мач България - Англия
Какви са настроенията преди мача България - Англия?
Какви са настроенията преди мача България - Англия?