НОВИНИ

Общо 100 години затвор получиха водачите на каталунските сепаратисти

Нова международна заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и общо 100 години затвор за водачите на каталунските сепаратисти. 2 години след референдума за независимост на областта, Върховният съд на Испания осъди 9 бивши каталунски политици на затвор между 9 и 13 години.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:51, 14.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

От Белгия, където живее в изгнание, Пучдемон определи присъдите като "варварски". Съдебното решение предизвикаха масова вълна от протести в Каталуния.

"Свобода!" "Невинни са!" - тези възгласи днес отекват навсякъде в Барселона. Съдебното решение изкара хиляди по улиците на града. Демонстранти се опитаха да блокират пътища, да спрат влакове и да нахлуят на летището, където бяха разпръснати от полицията.

Футболният клуб Барселона подкрепи сепаратиските лидери.

Бурни реакции имаше и в Мадрид, но в подкрепа на решението на Върховния съд.

Преди две години бяха определяни като политическия елит на Каталуния. Осъдените бяха част от правителството и парламента на автономната област. В затвора за 13 години отива бившият вицепрезидент Ориол Жункарес. Той беше признат за виновен за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства.

С по-малки присъди, също за подбуждане към размирици са и останалите осем от списъка от осъдените каталунци. Никой не беше признат за виновен за организиране на метеж.

Педро Санчес, премиер на Испания: В демокрация като Испания, никой не е съден заради своите идеи и политически възгледи, а заради престъпните си действия.

Съдебното решение идва почти месец преди предсрочните парламентарни избори в Испания, които ще бъдат четвъртите за 4 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава изясняването на причините, довели до тежката катастрофа край Казанлък
Продължава изясняването на причините, довели до тежката катастрофа край Казанлък
Русия е на Евро 2020, Холандия на победа от първенството
Русия е на Евро 2020, Холандия на победа от първенството