НОВИНИ

ЕС очаква президентските избори във Франция

В Брюксел очакват утрешния първи тур, но дали са готови за вариант, при който в Елисейския дворец може да влезе евроскептик - крайнодясната льо Пен или крайнолевият Меланшон.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:46, 22.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Последствията от президентските избори във Франция засега не стоят на дневен ред в Брюксел, макар че все повече хора се питат задава ли се и Фрекзит, ако крайнодясната Марин Льо ПЕН стане президент. На въпрос готви ли се Европейската комисия за Фрекзит и какви са плановете й, говорител на Жан-Клод Юнкер цитира думите му, че евентуална победа на Марин Льо Пен няма да е краят на европейския проект.

Мина Андреева говорител на ЕК: "Изборите са нормална част от демокрацията и затова не виждаме нужда от резервен план, това не е криза, а възможност за демокрацията, французите имат думата да изразят волята си. Ще цитирам господин Юнкер, който вече изрази увереността си, че ЕС е достатъчно силен да оцелее, дори ако спечели евроскептик."

Липсата на план Б в Брюксел по отношение на Франция вероятно се дължи и на факта, че в момента по-голямата част от французите не искат и да чуят за напускане на еврозоната. Според проучвания, публикувани по време на кампанията за две трети от гражданите Фрекзит не стои на дневен ред. Дори и да спечели президентските избори за евентуално напускане на ЕС партията на Льо ПЕН ще трябва да спечели и предстоящите през юни парламентарни избори.

В столицата на Европа ще са по-спокойни, ако Емануел Макрон запази преднината си успее да победи на втория тур на изборите. Според източници в Ковисията Брюкселодобрява идеите на Макрон за съживяване на френската икономика и сближаване с Берлин.

След Брекзит Германия ще се нуждае от силна Франция на своя страна, за да работят заедно за устойчива еврозона и за съживяване на 60-годишния европейски проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кариерен форум във Франкфурт среща български работодатели и студенти
Кариерен форум във Франкфурт среща български работодатели и студенти
Парад на шапките
Парад на шапките