НОВИНИ

ЕС прие план за укрепване на отбраната си

Европейският съюз прие пътна карта за укрепване на отбраната си в момент, когато изборът на Доналд Тръмп за американски президент породи опасения, че САЩ може да се откажат от ангажимента си за военна защита на Европа.

bnt avatar logo
от БТА
23:04, 14.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
прие план укрепване отбраната

Съвпадението между изненадващата победа на кандидата популист на изборите в САЩ и тази голяма стъпка напред за европейската отбрана е чиста случайност, увериха няколко участници в съвещание на министрите на външните работи и отбраната от ЕС в кулоарите на срещата.

"Стратегическата самостоятелност на Европа е наложителна независимо кой е президент на САЩ. Не бихме могли да направим това за три дни", заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

В предизборната си кампания Тръмп заяви, че може да постави условия пред продължаването на американския ангажимент към НАТО. САЩ осигуряват две трети от военните разходи на алианса, припомня АФП. Изказванията на Тръмп предизвикаха притеснения в Европа, особено сред съседните на Русия страни.

Европейското споразумение по план за прилагане на Стратегия за сигурност и отбрана отбелязва, че целта е да се създаде постоянна структура за по-добро планиране и осъществяване на цивилни и военни операции на ЕС. Сега има 17 структури, подчинени на половин дузина командни центрове.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, която през септември поиска в Брюксел да се създаде единен оперативен генерален щаб, е упълномощена от страните членки да подготви конкретни предложения възможно най-бързо, така че те да се осъществят в първата половината на 2017 г.

Министрите от ЕС предупредиха, че трябва да се избегне дублиране на функциите на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК ще обяви окончателните резултати от президентските избори
ЦИК ще обяви окончателните резултати от президентските избори
Ангела Меркел: Франк-Валтер Щайнмайер е много подходящ за президент на страната
Ангела Меркел: Франк-Валтер Щайнмайер е много подходящ за президент на страната