НОВИНИ

ЕС удължава с още една година санкциите срещу Беларус

Съветът на ЕС реши днес да удължи с още една година срока на действие на санкциите срещу Беларус.Санкциите включват оръжейно ембарго, замразяване на имущество и забрана за пътуване на четирима граждани на страната, включени в списъка по повод неразкритите случаи на изчезване на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 г. и 2000 година.

bnt avatar logo
от БТА
14:22, 27.02.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света
удължава една година санкциите беларус

Съветът въведе изключение, за да се позволи износът на екипировка за биатлон за Беларус. Предприемането на видими стъпки от страна на Беларус за зачитане на основните свободи, върховенството на закона и човешките права ще остане решаващо за бъдещата политика на ЕС спрямо Минск, се посочва в съобщението.

Санкциите срещу Беларус бяха въведени за пръв път през 2004 г. и бяха допълнени с мерки срещу хора, участващи в нарушаването на международните стандарти за произвеждане на избори и на международното право за правата на човека, както и срещу участници в репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция.

Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 година. Миналата година Съветът на ЕС отмени санкциите срещу 170 граждани и четири дружества от Беларус заради предприетите от Минск стъпки за подобряване на отношенията с ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 души са ранени в катастрофа на автоплатформа на карнавала в Рио
20 души са ранени в катастрофа на автоплатформа на карнавала в Рио
Прокуратурата повдигна обвинение на директор от АПИ за трагедията в Ечемишка
Прокуратурата повдигна обвинение на директор от АПИ за трагедията в "Ечемишка"