Естония става още по-електронна

Естония, която е известна от години със своето електронно управление, си е поставила още по-амбициозна цел - да премахне изцяло хартиените документи. Това означава, че абсолютно всичко ще се извършва онлайн, с изключение на свидетелствата за брак и развод.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:13, 28.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Никаква хартия и нула бюрокрация - Естония и нейното милион и триста хиляди население става изцяло дигитална. Поне такива са намеренията на малката балтийска държава, която цели по този начин да допринесе за повече прозрачност и за икономически растеж. Естония върви отдавна по този път. Макар началото след отделянето ѝ от Съветския съюз да е трудно.

Управляващите обаче правилно избират да развиват непознати за страната сфери като интернет и информационни технологии, където естонците могат да бъдат конкурентни. И те го правят. Достатъчно е да се спомене популярният софтуер за телефонни разговори и видеовръзка Скайп, разработен от естонци. Сделката за услугата е космическа - през 2011 г. тя е продадена на технологичен гигант за 8,5 млрд. долара.

Но развитието на технологиите в Естония е много по-широкообхватно. Общественият сектор и бизнесът работят електронно, такова е и гласуването. Електронно се регистрират дори новородените.

Олга Лунде, майка на новородения Оскар: Когато регистрираме името на детето, чрез същата система можем да кандидатстваме за обезщетенията при раждане, както и за личните документи на бебето.

Естония от години е пример за електронно управление и икономика. Единствените неща, които досега не можеха да извършват електронно са сключването на брак, развод и прехвърляне на имущество. Но това може да се промени, а от пролетта правителство започва консултации.

Допълнителното развитие на електронното управление означава, че например, ако бебето Оскар се беше родило няколко месеца по-късно, то щеше да бъде регистрирано автоматично, а родителите му просто до получат мейл.

Освен това гражданите могат да проверяват данните, до които правителството или частна институция имат достъп.

Индрек Оник, е-Естония: Силно вярваме, че хората трябва да вярват на системата, но за да изградим това доверие, ни е нужна прозрачност. Затова хората имат достъп до своите данни и могат да проследяват дали правителството ги използва.

Това означава, че дори ваксините на кучето, което евентуално гражданинът притежава, ще се появят.

Естония предоставя и електронно гражданство, което цели да привлича предприемачи от целия свят. До момента повече от 51 хиляди души от 167 страни са станала електронни граждани на Естония срещу сумата от 100 евро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на две момчета, избягали от интерната в Завет
Продължава издирването на две момчета, избягали от интерната в Завет
Протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата
Протест пред КЕВР срещу поскъпването на водата