ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Етикети за алергени и в готвените храни в магазините

bnt avatar logo от Автор: Теодора Узунова Оператор: Пламен Иванов
A+ A-
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Все по-често в магазините се предлагат храни с етикети, на които е отбелязано съдържанието на алергени. Това установи репортерска проверка на БНТ2 в Русе. Изискването на Европейския съюз за обозначаване на алергени на етикетите на пакетираните храни е...

Етикети за алергени и в готвените храни в магазините

Все по-често в магазините се предлагат храни с етикети, на които е отбелязано съдържанието на алергени. Това установи репортерска проверка на БНТ2 в Русе. Изискването на Европейския съюз за обозначаване на алергени на етикетите на пакетираните храни е абсолютно задължително за производителите. Изискването важи не само за пакетираните, а и за сготвените храни, които се продават в насипно състояние в магазините.

14 вида са алергените в храните, които трябва да бъдат отбелязани на етикета с удебелен шрифт, според европейските изисквания. Сред тях са млякото, яйцата, рибата, ядките, соята, глутена в зърнените храни.

Русенката Диана Денева не пропуска да прочете етикета на стоката, когато пазарува. "Нямам здравословни проблеми, но гледам да се храня здравословно и избирам винаги качественото, с по-малко консерванти. Важно е да знае клиентът дали стоката е прясна и какво съдържа", казва тя.

Изискването за съдържание на алергени на етикетите важи не само за пакетираните стоки, но и за сготвените храни, които се предлагат в насипно състояние. Даниела Димитрова, която е управител на кулинарен магазин, разказва, че клиентите са станали по-взискателни. "Те питат, ние се стараем да им дадем максимална информация. Салатите си имат съдържание, където всички алергени са удебелени и подчертани, за да може максимално бързо да се ориентира клиентът", обяснява Димитрова.

Все още има и стоки, на които не е обозначено наличието на алергени. Глобени търговци, обаче, няма. "Ако са произведени преди 13 декември 2014, разбира се до изчерпване на количествата в магазините, е даден гратисен период", пояснява д-р Живко Живков от Областна дирекция по безопасност на храните.

Описание за наличието на алергени трябва да има и в менютата на заведенията. Крайният срок за изготвянето им е до 2 месеца.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?