НОВИНИ

Евроатлантически срещи на върха в Брюксел

В Брюксел започна срещата на ръководителите на страните от НАТО, в която централни теми ще са единството срещу тероризма и споделената тежест за дейността на Алианса. Засилване на приноса на НАТО в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци, заяви президентът Румен Радев. Той потвърди и ангажимента за увеличаване на средствата за отбранителни способности. В българската делегация участват също вицепремиерите и министри на отбраната и външните работи Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:49, 25.05.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

В хода на разговори с европейските лидери преди форума на НАТО в Брюксел Доналд Тръмп е изразил тревога, че Брекзит ще доведе до евентуална загуба на работни места в Съединените щати. Изявлението се оценява като признание за значението на европейската интеграция за американските интереси след предизборните му послания в полза на Брекзит.

Вашингтон и Брюксел са единни по редица въпроси, на първо място борбата срещу тероризма, обяви след разговори с госта председателят на Европейски съвет Доналд Туск, но призна и за различия.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Някои въпроси остават отворени като климата и търговията. Не съм напълно сигурен, че аз и президента споделяме общо мнение по Русия, но имаме обща позиция за конфликта в Украйна.

Туск припомни общите фундаментални западни ценности- като свободата, човешките права и спазването на човешкото достойнство.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Основната задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, а не просто интереси. Ценностите и принципите са на първо място. Това трябва да заявим ние - Евросъюза и Америка.

Програмата на Доналд Тръмп продължи с обяд с новия френски президент Еманюел Макрон, който потвърди амбицията си да предефинира Европа. Ще направя това, за което бях избран, увери Макрон до белгийския премиер Шарл Мишел.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Изправени сме пред общи предизвикателства в социално-икономическата област и сигурността, но имаме и минало, което ни обединява. Вярвам в общата воля да открием нова надежда за Европа и нашите страни.

Евросъюзът иска да продължи сътрудничеството с Турция, стана ясно след среща на турския президент Ердоган с лидерите на Общността. Тя се проведе в контекста на напрежението между Брюксел и Анкара, възникнало около отговора на неуспешния преврат и кампанията за турския конституционен референдум.

Ден по-рано Ердоган настоя Евросъюзът да вземе решение по присъединяването на Турция, вместо да я третира като просяк пред вратите на Европа. Евросъюзът очаква Турция да се оттегли сама, заяви турският президент преди заминаването си за Брюксел, където участва в срещата на върха на НАТО.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: В дневния ред са две основни теми- засилване ролята на НАТО в борбата с тероризма и справедливо разпределение на тежестта в Алианса. Отбелязваме напредък и по двата въпроса.

НАТО ще вземе решение да се присъедини към водената от Съединените щати международна коалиция срещу "Ислямска държава", допълни Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Засилени мерки за сигурност във Великобритания
Засилени мерки за сигурност във Великобритания
8 ареста във Великобритания и 2 в Либия след атентата в Манчестър
8 ареста във Великобритания и 2 в Либия след атентата в Манчестър