Евродепутати: Общата позиция на ЕС за Венецуела беше блокирана от Италия

Европейският съюз не можа да излезе с общо становище по темата Венецуела. В България също имаше разногласия в мнението на правителството и президента. Темата коментираха в Сутрешния блок на БНТ евродепутатите Андрей Новаков от ЕНП и ГЕРБ и Момчил Неков от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и БСП.

от БНТ
09:13, 11.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Двайсетина страни признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Андрей Новаков подчерта, че по-голямата част от държавите членки на ЕС са подкрепили общата позиция.

"Предполагам и че тези страни ще се увеличават - това е посоката, в която се движим. Щастлив съм, че България взе правилната позиция, като направи такава реакция. За съжаление, обаче, отново президентът избра пътя на конфронтацията. И аз си спомням неговата предизборна кампания, в която каза: "Моите позиции ще се сформират в София и ще се отстояват в чужбина." Оказа се, обаче, поне на мен ми изглежда, че повечето позиции се сформират в чужбина и се отстояват в София", каза евродепутатът от ГЕРБ.

Според Момчил Неков най-правилната позиция е за ненамеса.

"Нека първо да си оправим националните проблеми, европейските проблеми и след това да оправяме международните", каза той и припомни, че това е в правомощията на страните членки - да признават или да не признават определена държава. Важното е да се каже, че трябва да се спазва върховенството на закона и международното право - това е основното. Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, също е за ненамеса във вътрешните работи във Венецуела.", допълни Неков.

Най-правилната позиция е да се спомогне диалогът между правителството и опозицията, подчерта евродепутатът от БСП.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Григор Горчев: Не е нужно във всяка една община да има болница
Проф. Григор Горчев: Не е нужно във всяка една община да има болница
Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите
Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите