НОВИНИ

Европарламентът: Антиевропейската вълна не се случи

Антиевропейската вълна не се случи, заяви ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев в коментар за резултатите от евроизборите в държавите от ЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:27, 28.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
европарламентът антиевропейската вълна случи

Стойчев взе участие в дискусия на тема „Евроизбори 2019: Какво следва?“, където заедно коментира с експерти редица избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от евровота ще променят политическия пейзаж на Стария континент.

„В новия Европейски парламент ще има силно проевропейско мнозинство“, категоричен бе Стойчев. Той уточни, че някои от антиевропейските партии засилват своето влияние заради повечето депутати, но не и в такива нива, за които се говореше месеци преди вота.

Според него изминалата предизборна кампания е била безпрецедентна в историята на съюза заради нейната продължителност, както и заради много граждани, доброволци и партньорски организации, взели участие в нея.

„Мобилизацията беше безпрецедентна. Видяхме дори в някои държави, че се стигна до това частни фирми да брандират своите продукти и услуги с насърчаване на хората да гласуват“, отбеляза Стойчев.

Ръководителят на Бюрото на ЕП отбеляза още, че въпреки голямото внимание върху вътрешнополитическите за всяка държава въпроси, на тези избори се е обърнало повече внимание на общоевропейската тематика. Според Стойчев безпрецедентен е бил и интересът на медиите, които във всички държави са започнали да говорят много от рано за вота. „Може би това беше един от факторите, който допринесе за по-голямата активизация и по-големия брой хора, които гласуваха в ЕС“, смята той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна ученички на автобусна спирка в Япония
Мъж нападна ученички на автобусна спирка в Япония
Филмът Колелото на Балкански тръгва по кината
Филмът "Колелото на Балкански" тръгва по кината