НОВИНИ

Европейските дни на наследството `2016 наближават

Инициативата Европейските дни на наследството ще бъде отбелязана с множество прояви през септември и октомври 2016 г. на територията на цялата страна - в над 70 общини от 27 области.

bnt avatar logo
от БТА
16:32, 16.09.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
европейските дни наследството `2016 наближават

София се включва за поредна година в проекта на 17 и 18 септември, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е популярно в цяла Европа и за първи път се провежда във Франция през 1984 г.

Програмата в София се подготвя в партньорство с Министерство на културата, Френския институт в България и Столична община.

Повече от 30 сгради в София ще бъдат включени в Европейски дни на наследството.

В София на 17 и 18 септември за първи път ще може да се влиза в сградата на Министерство на отбраната. Отворено за посещение ще е Народното събрание, както и една от най-красивите сгради от началото на 20-ти век в София - на Централния военен клуб.

За всички, които обичат книгите - в Националната и Столичната библиотека ще могат да се видят част от уникалните книжовни богатства, които те съхраняват и да се запознаете с техните дигитални центрове.

Гордостта на палеонтолозите - реставрираният скелет на род Дейнотериум се намира в Музея по палеонтология и исторична геология към Софийския университет. В Ректората на университета, гостите ще имат възможност да посетят още Университетската библиотека "Св. Климент Охридск", Аулата, Музея на университета, Музея по палеонтология и исторична геология, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, емблематичните аудитории 272-ра и 65-та.

Отворени за посещения ще бъдат Биологическият и Богословският факултет, Астрономическата обсерватория и Ботаническата градина. Съдебната палата и БАН ще организират екскурзоводи за посещения в групи в определени часове. За любителите на радиото, врати отваря БНР. Вижте и красивата зала във Френския институт.

Тази година Европейски дни на наследството съвпадат с Деня на София - 17 септември. По този повод са подготвени и много съпътстващи събития.

Изложбата "40 години историко-археологически резерват "Антична Сердика- Средновековен Средец", която Музеят за история на София посвети на Европейските дни на наследството, ще очаква посетители в Ларгото, където ще можете да се насладите и на концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти".

В градината зад сградата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН ще може да се види изложбата "Пътят на килима", който ще отведе посетителите от Азия през Европа до Северна и Южна Америка.

Националният литературен музей също е подготвил богата литературно-музикална програма за децата и възрастните пред Къщата на Яворов. С изпълнение на орган ще зарадва любителите на класическата музика и Софийската филхармония, където ще можете да чуете изпълнение на орган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нараства броят на жертвите от самоубийствения атентат в пакистанска джамия
Нараства броят на жертвите от самоубийствения атентат в пакистанска джамия
Очакваме подкрепа от европейските лидери за охрана по границите ни
Очакваме подкрепа от европейските лидери за охрана по границите ни