НОВИНИ

Европейските лидери обсъждат кризата с мигрантите

Създаването на обща агенция за гранична и брегона охрана ще обсъдят европейските лидери на редовен съвет в Брюксел. Основни теми на заседанието са борбата с мигрантската криза и тероризма, както и намерението на Великобритания да проведе референдум за напускането на Европейския съюз.

Владислав Велев
от Владислав Велев
07:01, 17.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Кризата с мигрантите е тема на общо шест - извънредни и редовни - съвети на европейските лидери от началото на годината досега. Очаква се след края на тази среща те да призоват за по-добро наблюдение на външните граници на Европейския съюз и за по-добра работа на т.нар. “горещи точки”, откъдето се разпределят мигрантите. В проекта на заключенията се призовава за предприемането на действия за подобряване работата на тези центрове, преди отново да се направи равносметка на следващия съвет през февруари. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че изпълнението на стратегията за справяне с мигрантската криза все още не е добро. Единственото правилно действие е да се върне контрола върху външните граници на Европейския съюз, за да се овладее мигрантския поток и да се запази Шенген, пише Туск в писмото до европейските лидери, с което ги кани на съвета.


;

Ще бъде обсъдено и предложението на Европейската комисия от вторник за създаването на нова европейска агенция за гранична и брегова охрана, която да може да действа в страна-членка без дори това да е поискано от държавата. Ще се обсъди и предложението за въвеждане на задължителни проверки в различни бази данни на влизащите и излизащите от Шенген, дори това да са европейски граждани. Лидерите искта и възможно най-бързо да започне системната обмяна между страните на данни за хора, свързани с тероризма и тежката организирана престъпност.

Лидерите ще разгледат и желанието на Великобритания, която иска промяна в начина на работа на Европейския съюз преди в страната да се проведе референдум за оставане в съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в подкрепа на Дилма Русеф
Протести в подкрепа на Дилма Русеф
СГС ще гледа делото срещу Волен Сидеров
СГС ще гледа делото срещу Волен Сидеров