НОВИНИ

Федерален съдия забрани депортирането на мюсюлмани от САЩ

Федерален съдия издаде временна забрана срещу депортирането на имигранти, попадащи под обсега на указа, издаден от Доналд Тръмп. До намесата на съда се стигна след като в първите часове след влизането в сила на наредбата, по терминалите останаха блокирани десетки хора, пристигнали от мюсюлманските държави, попадащи в забранителния списък.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:43, 29.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
По света
федерален съдия забрани депортирането мюсюлмани сащ

Денонощие след влизането в сила на скандалната забрана, напрежението в Съединените щати все повече се покачва. В първите часове след подписването на указа, десетки хора, които вече са били на борда на самолети, не бяха допуснати да преминат граничен контрол при пристигането си. Мнозина са заплашени, че ще бъдат "качени на самолет, обратно към родината".

Адвокати от Американския съюз за граждански права сезират съда, а реакцията е светкавична. Федералния съд забрани депортирането на тези, попаднали под обсега на указа.

На големите летища в цялата страна започнаха демонстрации в подкрепа на имиграцията.

"Да забраниш на мюсюлманите да влизат в страната противоречи на всичко, което е Америка, на всичките ни ценности. Противоконституционно е и безсърдечно е. Съединените щати са свободни и всички да добре дошли".
"Аз също съм имигрант, живея в Ню Йорк от 10 години, а това е най-лошото нещо, на което съм бил свидетел. Да те пуснат или не в страната въз основа на религията ти - никога не съм чувал по-възмутително нещо".

Президентският указ постави в патова ситуация десетки семейства. Семейството на Хамад Хосейни било на почивка в Иран. Съпругата му и децата му се върнали две седмици по-рано, а самият той бил задържан на летище Логан в Бостън. Мъжът живее там от 9 години и притежава зелена карта. Въпреки това, няколко часа не му позволявали да напусне терминала. Той обаче не обвинява граничната полиция.

Хамад Хосейни, задържан на летището в Бостън: "Всички бяха приятелски настроени, просто си вършеха работата".

В обсега на забраната попадат и екипажи на самолети, съобщава се и за хора, на които не е разрешено да се качат на борда на полети за Съединените щати. Скандалът разтърси и Холивуд, след като се оказа, че номиниран за Оскар ирански режисьор, няма да може да присъства на церемонията, защото няма да бъде допуснат в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 милиона лева са приходите от нощувки в Пловдив
25 милиона лева са приходите от нощувки в Пловдив
Увеличава се броят на отпадналите ученици в Пловдив и в областта
Увеличава се броят на отпадналите ученици в Пловдив и в областта