НОВИНИ

Финансови пирамиди или законни сдружения за взаимопомощ са популярните каси?

Двете популярни каси в Дупница и Сливен са изолиран случай и не са членове на Асоциацията на кредитните кооперации. От Асоциацията реагираха, след като стотици вложители бяха ощетени с милиони левове спестявания. Измамите, обаче, повдигнаха въпроса - как можем да се предпазим от подобни схеми, след като държавата не регулира популярните каси със специални регулаторни органи. Финансови пирамиди или напълно законни сдружения за взаимопомощ са популярните каси. Сега по темата - Александър Марков. "

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: Е. Милев, Б. Борисова
20:10, 06.07.2016
Чете се за: 03:23 мин.
У нас

Милиони левове и стотици ощетени хора. Такава е равносметката от драмите около двете популярни каси в Дупница и Сливен. Засега все още се изясняват обстоятелствата, при които парите от двете каси са изтекли. 53 са жалбите към районната прокуратура в Дупница. Оттам работят по случая и още преди края на месеца ще излязат с резултати. В Сливен пък, както знаем, работи Икономическа полиция. Все още се изясняват двата казуса.

;

Всичко това е уредено в Закона за кредитните кооперации. Нито БНБ, нито МФ, нито КФН извършват контрол над дейността на тези кооперации и каси, тъй като те са напълно независими. Единственият контрол е от Общото събрание и контролните съвети на въпросните сдружения.

;

Нещо много важно - тези каси нямат право да извършват влогова дейност. Това трябва да се знае. Проверка в Търговския регистър показа, че в България в момента има 20 популярни каси, 3 от които са в ликвидация, 2 в несъстоятелност.

;

Единственият начин, по който можем да се предпазим от евентуална измама, съветват експертите, е да гледаме процента лихва върху кредитите и вноските, които предлагат въпросните каси. От многото потърпевши, с които репортерите ни в Дупница и Сливен разговаряха, само един се престраши да застане пред нашата камера. Той обясни през какво е преминал. Възползвайки се от разказа му, решихме да проверим в крайна сметка как работят спомагателните каси.

;

КАК РАБОТЯТ ПОПУЛЯРНИТЕ КАСИ

;

65 000 евро и 9200 долара потънали в нищото пари. Това е равносметката за един от членовете на "Популярната каса" в Дупница. И въпреки изключително високите и съмнителни лихви, които касата предлагала на членовете си - 12-14%, на никого не му светва червената лампичка.

;
Пострадал: Отидох при него и му казах, не ти искам лихва, не ти искам нищо. Дай ми парите, които съм ти дал. Да мога да купя. Сега нямам, ще чакаш. Крие се, след това ми предлага някакъв апартамент долу, ипотекиран. Той ми дава неща, които не са негови.
;

От прокуратурата отказаха да потвърдят, че парите на спестителите, потънали като кредит към свързана с управителя на касата Георги Близнаков фирма. С парите и банковия заем Близнаков построил хотел. Заради забавени вноски, банката обявила хотела в несъстоятелност.

;
Емил Павлов, Районна прокуратура: Не мога да кажа дали има връзка между двете неща преди да приключи проверката, но в РП-Д действително има подадени жалби от граждани, които са закупили на зелено, както се казва, апартаменти в този комплекс и след това са възникнали спорове и неуредици във връзка със собствеността.
;

От Асоциацията на кредитните кооперации заявиха, че двете каси в Сливен и Дупница не са техни членове. Никой не регулира касите, освен общите им събрания. Казаха, че високата лихва от 12-14% е трябвало да усъмни хората, че има нещо нередно.

;
Иван Попов, председател на Българската асоциация на кредитните кооперации: Там, чисто и просто, е станало едно съсредоточаване на средства в един обект. В един кредит, по-голям кредит, и това е неприемливо за самите членове - как са го приели това, не знам. Лихви в кавъв размер предоставят законово опериращите кооперации с взаимоспомагателни каси в България? - Максимум са стигали до 3%.
;

Според бившия финансов министър Христина Вучева, хората, пострадали от касите в Дупница и Сливен, могат да бъдат обезщетени при заведени от тях бъдещи дела, а не от държавата.

;
Проф. Христина Вучева, икономист, бивш министър на финансите (1994-1995 г.): Това е кооперация, има самостоятелен закон и никой не носи отговорност освен самите членове, Общото събрание, контролните органи, те са напълно самостоятелни, дори при социализма беше така. -
;

Заради двата случая, депутатите Мартин Димитров и Петър Славов са поискали финансовият министър да нареди проверка на всички подобни каси в страната - за данъчни плащания и спазване на законодателството.

;
Мартин Димитров, депутат: Това ми се струва логично. А не да чакаме да се случи инцидент. Всички каси да бъдат проверени от НАП. Там, където тя открие нередности, да сигнализира до българската прокуратура, за да бъдат взети мерки. Всички експерти, обаче, предупреждават - четете договорите и внимавайте - къде влагате парите си и при каква лихва.
;

Коментирайки казуса в Дупница и Сливен, председателят на Бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова заяви, че според нея не бива да се забраняват касите, нито пък да попадат под контрола на БНБ, тъй като това автоматично би ги направило финансови институции, каквито и сега си има.

;
Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси: Нормално е, обаче, в тези ВСК-та да има устави, които също са вписани в съда и които устави да регламентират, че членските вноски не носят лихва, така както е във ВСК-та към профсъюзите, което е нормално. Или че можеш да получиш подпомагане под формата на заем, но не повече от еди-колко-си процента над вноската, която ти имаш като събран членски внос по своята партида. Друг е въпросът, който всички ние трябва да си задаваме в тези случаи, докога, докога българинът ще бъде оставен да бъде мамен, след Ийст Уест 90-те години пирамидите, след измамите на различни псевдофинансови къщи, записвайки високите си лихви и неустойки със ситни буквички, дори след фалита на КТБ, където голямата лихва, която беше привлякла голям брой депозитари, всъщност е 8%, а тук говорим за 14-18% лихва.
;

И накрая да кажа, че взаимоспомагателни каси и кооперации има в цяла Европа. Най-силно развити са в Германия, Швейцария и Италия. Те, в исторически план, са били в основата на банковия сектор на тези страни. Нещо повече - толкова са развити там, че за разлика от България имат право да кредитират и външни лица, които не са техни членове.

;

Иначе, ако трябва да обясним какво представляват касите. Най-общо - в България има кооперации, които са сдружения на граждани с цел взаимопомощ. Тези кооперации, ако решат, могат да създадат взаимоспомагателна каса с решение на Общото си събрание. Всички членове на кооперация и касата внасят встъпителен членски внос, дялови вноски и допълнителни целеви. С парите се кредитират членове на кооперацията на по-изгодна лихва, а вносителите получават също процент доходност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непоносима жега в градския транспорт в Пловдив
Непоносима жега в градския транспорт в Пловдив
Скандал при избора за нов главен архитект във Варна
Скандал при избора за нов главен архитект във Варна