НОВИНИ

​Франсоа Оланд няма да се бори за втори президентски мандат

Френският президент, социалистът Франсоа Оланд обяви, че няма да се бори за втори президентски мандат на изборите догодина. Реших да не се кандидатирам за президентските избори, каза 62-годишният държавен глава, който е на власт от 2012 г.

bnt avatar logo
от БТА
21:53, 01.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
​франсоа оланд бори втори президентски мандат

Това е изненадващ ход в надпреварата за президентската номинация в редиците на социалистите, отбелязва Ройтерс. Решението си Оланд обяви в телевизионно обръщение. Той каза, че е стигнал до него, взимайки предвид необходимостта от обединяване на страната, предаде ДПА.

Десницата вече избра Франсоа Фийон за свой кандидат за президент. Бившият икономически министър на Оланд - Еманюел Макрон се обяви за независим кандидат. Крайната десница издигна кандидатурата на лидерката си Марин льо Пен. Социалистите имат срок до 15 декември за регистриране на участници в първичните избори, които би трябвало да се проведат през януари догодина.

Рейтингът на Оланд е нисък, а одобрението за социалистите спадна след редица непопулярни мерки, отбелязва ДПА. Сред тези мерки бе и реформата на пазара на труда, която предизвика бурни протести из Франция, допълва Франс прес. Според последните допитвания едва 10 процента от избирателите биха гласували за Оланд на първия тур на президентските избори, допълва Франс прес.

С днешното си решение Оланд става първият френски президент, който отказва да се бори за втори мандат от 1958 г. насам. По-рано днес бившият френски министър на икономиката Арно Монтбур обяви, че се кандидатира за първичните избори на социалистите, предаде Асошиейтед прес.

Той напусна поста си в правителството още през 2014 г., след като разкритикува политиката на Оланд в сферата на икономиката. Монтбур се описва като представител на лявото крило в редиците на социалистите. През уикенда се заговори и че премиерът Манюел Валс ще се бори за президентската номинация на социалистите, припомнят агенциите.

Президентството на Оланд беше белязано от най-тежките терористични актове във Франция от освобождението досега. Тях през 2015 г. и 2016 г. загинаха общо 238 души, припомня Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца на гръцки богаташи качват в Инстаграм снимки от луксозния си живот
Деца на гръцки богаташи качват в Инстаграм снимки от луксозния си живот
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Истинската красота на звездите
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Истинската красота на звездите