НОВИНИ

Франсоа Оланд: "Панамагейт" е добра новина

Панамските разкрития днес предизвикват глобален земетръс. В Исландия искат оставката на премиера. Някои от посочените като пакистанския премиер Наваз Шариф, споменат с участие на дъщеря му и сина му в офшорни фирми, бързо отрекоха, че са вършили нещо нередно. В редица страни данъчни власти започнаха разследване на споменати в списъка компании и богаташи. Другаде властите обещават проверки, френският президент нарече "Панамагейт" добра новина.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:30, 04.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Данъчните власти в Австралия и Нова Зеландия вече проучват местни клиенти на базираната в Панама адвокатска фирма, която е в центъра на скандалните разкрития. В Австралия проверяват 800 богати клиенти, сред тях и такива, които вече са попадали в полезрението на закона и такива, които доброволно са съобщавали за неплатени данъци по време на данъчна амнистия.

Таня Плибърсек, опозиционен лидер: "Днес получаваме свидетелство за още стотици австралийци, които структурират финансите си в офшорни данъчни убежища, някои може би със законни основания, но други, за да укрият приходи. Това засяга всички ни. Трудно е да финансираме здравеопазване, образование и други обществени инвестиции, ако много големи компании и богати лица не си плащат полагащото им се".

Премиерът на Исландия, посочен, че заедно със съпругата си е открил фирма на Вирджинските острови и е укрил така милиони долари, днес отказа да хвърли оставка. Поискаха му я от лявата опозиция. До следобяд 24 000 души вече бяха подписали петиция да напусне поста. Предвиждат се и протести.

В страните от Евросъюза властите масово обещават проверки, някои вече ги започнаха. В Белгия на прицел ще са 732 души. Шведските финансови органи поискаха от Люксембург данни за банка, която е осигурявала офшорни сметки на свои клиенти. Сред първите реагирали беше френският президент.

Франсоа Оланд, президент на Франция: "Цялата изнесена информация разкрива финансови проблеми и помага на правосъдния процес. Това, което научаваме от разкритията е добра новина, защото ще ни донесе допълнителни данъчни постъпления от тези, които са вършили измами".


;

В специално изявление за печата австрийският канцлер Вернер Файман казва, че трябва да се побърза с европейски отговор на проблема и по-строги мерки срещу трети страни. Той отбелязва обаче, че съпротивата и в Европа е голяма и че лобисти дават непрекъснато отпор за въвеждане на данък финансови транзакции.

Украинският президент Порошенко също е с списъка на ръководители с офшорни авоари. От Главната прокуратура на страната обаче обявиха, че не виждат данни за престъпление, а във Фейсбук държавният глава увери, че е спазвал националното и международното право.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За децата - помощ от приятели
За децата - помощ от приятели
Тежко остава състоянието на семейството, блъснато на жп прелез
Тежко остава състоянието на семейството, блъснато на жп прелез