НОВИНИ

Френски хирурзи оперират деца с тежки лицеви аномалии в Пловдив

Двама френски хирурзи съвместно с български лекари помагат на деца с тежки лицево-черепни аномалии в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Чуждестранните лекари ще правят операции и през следващата седмица. Пловдивската клиника е единствената в страната, в която се извършват подобни сложни интервенции.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
20:10, 17.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Френските хирурзи Филип Пелерон и Патрик Делев оперират в пловдивската болница повече от 20 години. Двамата работят в университетската клиника във френския град Лил. У нас за една седмица те са прегледали 20 деца с лицеви аномалии, опирали са седем.

Д-р Юрий Анастасов – началник на Отделението по пластична и краниофациална хирургия: "Редки аномалии, при които имаме съчетание между функционални проблеми, свързани със здравето, с развитие на мозъка и външния вид."

Операциите се заплащат от Здравната каса. Фондът за лечение на деца в чужбина покрива пътните и престоя на двамата френски хирурзи.

Проф. Филип Пелерон – пластичен хирург: "Това е една добра инвестиция. Струва по-малко да излекуваш един пациент, отколкото да даваш помощи на един инвалид."

В България от 3 години има Национален регистър за малоформации, в който попадат 3000 пациенти. През миналата година са регистрирани 95 нови случая. Много от децата с такъв проблем обаче не стигат до лекарите, тъй като живеят в домове за сираци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На пикник край Пловдив
На пикник край Пловдив
Авариен ремонт на Тракия предизвика задръстване на изхода на София
Авариен ремонт на "Тракия" предизвика задръстване на изхода на София