НОВИНИ

Лукарски с висока оценка на икономическия форум в Санкт Петербург

На икономическия форум в Санкт Петербург участваха и двама български министри - на икономиката Божидар Лукарски и на земеделието Десислава Танева. Министър Лукарски предложи създаването на търговски дом в Санкт Петербург и развиването на отношенията между малките и средни предприятия между двете страни.

bnt avatar logo
от Николай Кръстев, кор. на БНР
19:20, 17.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Министъра на икономиката на България Божидар Лукарски даде висока оценка на икономическия форум в Санкт Петербург, определяйки го като важен за руско-европейските отношения. Според него се забелязва разведряване в икономически план на отношенията между Москва и Брюксел. Той постави акцент върху развитието на отношенията с останалите региони, а не само с Москва в двустранен план.

Божидар Лукарски - министър на икономиката: "Напредъкът, който сме си поставили за цел с руската страна, е развитие на регионалните взаимоотношения в икономически план и на регионалното коопериране, защото до този момент България на институционално ниво има подписано споразумение и взаимоотношения единствено с Централния федерален район, тоест Москва, а нашата идея е развитието на регионалните взаимоотношения, както и кооперирането между малките и средни предприятия.
;

Лукарски разговоря с министъра на промишлеността Денис Мантуров, който очерта надежда за развитие на отношенията ни в тази област. Министър Лукарски предложи да бъде създаден български търговски дом в Санкт Петербург, както и да се открие български логистичен център на площадката на най-големия продоволствен център в Русия „Фууд сити". На срещата с Алексей Лихачов, първи заместник-министър на икономическото развитие бяха обсъдени и възможностите за увеличаване на руските инвестиции в България. През първото тримесечие на 2016 г. инвестициите възлизат на 15,5 млн. евро, като Руската федерация е на едва 8 място по преки чужди инвестиции в България за периода. Беше повдигнат и въпросът за сътрудничеството между малките и средните предприятия на двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава ремонтът на пътя Бяла - Копривец
Продължава ремонтът на пътя Бяла - Копривец
Почетоха паметта на убитото полицейско семейство във Франция
Почетоха паметта на убитото полицейско семейство във Франция