НОВИНИ

Предложението за до 35 секции в други държави мина на първо четене

Изборният кодекс отново влезе за обсъждане в пленарната зала. Депутатите приеха на първо четене един от седемте проекта за промени, свързани с гласуването на българите в чужбина - този, зад който се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В него се определя таван от 35 избирателни секции за всяка държава, при подаване на поне 60 заявления от желаещи да гласуват. Предвижда се също и намаляване на изискването за избор на кмет на кметство - от 400 на 350 жители.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:53, 17.06.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка:

Месец, след като парламентът отхвърли ветото на президента по текстове от кодекса, управляващите одобриха корекции, които според тях въвеждат равни условия за гласуване на сънародниците ни зад граница.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Правната комисия: "Включително в тези държави, в които имаме максимална концентрация на българи в чужбина, не би следвало да се създаде проблем в гласуването".

ДПС и ДОСТ отново определиха текстовете като дискриминационни.

Четин Казак - ДПС: "Това ограничение от 35 секции е насочено срещу нашите сънародници в Турция и срещу никого другиго. Надяваме се президентът отново да упражни правото си на вето".
Лютви Местан - независим депутат: "Посланието ви е ясно. Братя българи, спокойно, на вас ви даваме максимума досега, вашето не се губи, ще ударим само турците, като ще намалим секциите 4 пъти".

Според вносителите, ограничението от 35 секции на държава е разумно и ако са разпределени на ключови места, българите няма да бъдат затруднени да гласуват.

Димитър Делчев - РБ: "При 139 секции в Турция няма как да очакваме българската държава да похарчи един неограничен ресурс, само да се опитва да гони лошите".
Юлиан Ангелов - Патриотичен фронт: "Пълна лъжа е, че на българите зад граница им се ограничават правата за гласуване".

Атака също заявиха, че трябва да има равенство на българите зад граница.

Николай Александров - Атака: "В Турция имаше прекомерно голямо количество секции, което не регулира това равенство, което трябва да бъде получено".
;

Възражения срещу промените имаха ДСБ, АБВ и БСП, които предложиха свои текстове, но те бяха отхвърлени.

Радан Кънев - председател на ДСБ: "Фактът, че се оправя един никога не прилаган гаф, с току що променения изборен кодекс не означава, че режимът се либерализира. Не, режимът се затяга и се затруднява".
Мариана Тодорова - АБВ: "Българите в чужбина през последните месеци се показаха като най-активно гражданско общество, като лидери на мнение".
Филип Попов - БСП лява България: "Ние оставаме с основателното предположение, че управляващото мнозинство прие промени в изборното законодателство, с цел да си осигури служебно предимство при следващите избори".
Цвета Караянчева - ГЕРБ: "Година и половина правихте изборен кодекс. Този кодекс се оказа ваша лична вендета, защото с този кодекс ви бихме и винаги когато правите изборен кодекс, ви бием".

Предстои законът да бъде гласуван и на второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална карта от бродерия на село Баничан
Уникална карта от бродерия на село Баничан
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета
Затрогващо изпълнение на златните ни момичета