НОВИНИ

Френският президент Еманюел Макрон на официална визита в Китай

Съюз "Франция - Европа - Китай" за "бъдещето на света" - тази инициатива издигна днес френският президент, който е на първо официално посещение в азиатската страна след встъпването си в длъжност. Еманюел Макрон обеща да посещава Китай поне веднъж годишно и като безпрецедентен дипломатически жест подари на домакина Си Цзинпин 8-годишен кафяв кон. Подаръкът е в отговор на китайската "панда - дипломация". Миналият месец първата дама Бриджит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на парижкия зоопарк.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:57, 08.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

С разглеждане на теракотената армия и посещение на пагода и джамия започна официалното посещението на Макрон в Китай. Сред целите му е реципрочен достъп на френския бизнес до китайските пазари на фона на 30 милиарда долара търговски дефицит за френската страна.

Европа и Китай трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път" за изграждане на съвременен път на коприната, заяви гостът в реч в град Сиян - източна отправна точка на древното трасе.

В новия му вариант Китай обеща да вложи 124 милиарда долара, така че да се свърже по суша и море с югоизточна Азия, Пакистан и централна Азия, а впоследствие с Близкия изток, Европа и Африка. Западът подозира в проекта инструмент за налагане на китайското влияние зад граница.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Древните пътища на коприната не са били никога само китайски. Казвам, че по дефиниция тези пътища са само общи. Ако са пътища те не може да са еднопосочни.

Оттеглянето на Съединените щати от Парижкото споразумение налага естествено френско- китайско лидерство в борбата с климатичните промени, заяви Макрон. Той призова двете страни да поемат нови ангажименти на следващата конференция за климата в Полша в края на годината.

Натиск върху Пхенян за връщане на масата за преговори в името на колективната сигурност, прекъсване на всякакво финансиране на тероризма, очерта още ораторът. Той се обяви за ново френско-китайско партньорство, което да съответства на 21-ви век.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Европа ще се ангажира решително с тази нова стратегия защото вече е наясно със своята роля и място в започващия век. Тя ще присъства във всички големи въпроси като внимателен и ефикасен събеседник. Да, приятели, дойдох да ви кажа също, че Европа се завръща.

Правителствата на Франция и Китай създават общ инвестиционен фонд на стойност над един милиард евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Календар на Историческия музей представя бележитите фамилии на Пловдив
Календар на Историческия музей представя бележитите фамилии на Пловдив
Кой е разстреляният Петър Христов?
Кой е разстреляният Петър Христов?