НОВИНИ

Германия и Афганистан съгласуваха последните подробности за реадмисия

Германия е на път да сключи с Афганистан споразумение за реадмисия на намиращи се на нейна територия афганистански мигранти, съобщи сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:52, 10.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
германия афганистан съгласуваха последните подробности реадмисия

Според списанието в Берлин са били съгласувани последните подробности от подписан с афганистанското външно министерство меморандум за взаимно разбирателство. Съгласно договореностите Кабул е готов да приема както афганистанци, решили доброволно да напуснат Германия, така и такива, чиято молба за убежище е била отхвърлена от германските власти. Мигрантите ще бъдат връщани в родината им с чартърни полети.

Берлин е уверил, че при депортирането ще се вземат всички необходими мерки, особено по отношение на зачитането на правата и нуждите на жените и непълнолетните.

Преговорите с Кабул бяха трудни. Отначало афганистанската страна настояваше да получи близо 2 милиарда евро за интегриране на завръщащите се. Германското правителство обаче отхвърли искането с аргумента, че отпуска на Афганистан около 430 милиона евро годишно като хуманитарна помощ. Сега германските власти възнамеряват в най-скоро време да започнат да връщат мигранти, отбелязва "Шпигел".

Според германското външно министерство при успешно осъществяване на проекта, същата концепция може да залегне в подобни споразумения и с други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар бушува на остров Тасос, две селища са евакуирани
Пожар бушува на остров Тасос, две селища са евакуирани
Софийската прокуратура e разпоредила проверка за сделката с Царските конюшни
Софийската прокуратура e разпоредила проверка за сделката с "Царските конюшни"