НОВИНИ

Ваксината срещу морбили ще стане задължителна в Германия

Германия ще направи ваксинации срещу морбили на децата задължително от март 2020 г. с цел да унищожи възраждащата и потенциално смъртоносна болест, реши кабинетът на канцлера Ангела Меркел.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:04, 17.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
ваксината морбили стане задължителна германия

Децата ще бъдат приемани в детска градина или училище, само ако са имали ваксинация, а тя ще бъде задължителна и за персонала в дневните центрове, образователните институции, медицинските заведения и приютите за бежанци.

"Искаме да защитим колкото се може повече деца от инфекция с морбили," каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, който се стреми предпазните мерки да покрият поне 95%.

Нарушенията ще доведат до глоби в размер до 2 500 евро според законопроекта, който се очаква да мине лесно през долната камара на Бундестааг.

Асоциацията на педиатрите в Германия отдавна изисква задължителни детски ваксинации срещу морбили и редица други заболявания.

Световната здравна организация на ООН (СЗО) предупреди, че световните усилия за увеличаване на обхвата на имунизацията срещу смъртоносни болести са в застой.

Миналата година са докладвани 350 000 случая на морбили в световен мащаб, повече от два пъти повече отколкото през 2017 година.

И те са се увеличили 4 пъти в световен мащаб през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи СЗО.

Миналата година Германия записа 543 случая, а през тази година - стотици.

Възобновяването на болестта в някои страни се обяснява с т. нар. „анти-вакс” движение, което до голяма степен се основава на публикация от 1998 г., свързваща ваксината срещу морбили и аутизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Черна гора ще си сътрудничат при бедствия
България и Черна гора ще си сътрудничат при бедствия
Караниколов връчи пет сертификата за инвестиции на стойност над 42 млн. лв
Караниколов връчи пет сертификата за инвестиции на стойност над 42 млн. лв