НОВИНИ

Година след избора на Макрон: Каква е оценката на французите за управлението му?

Еманюел Макрон навръши една година от идването си на власт като президент на Франция. Над половината от французите - 55% не одобряват действията му, сочи проучване на Центъра за политически изследвания. Неодобрението е главно в социалната сфера. Затова пък външната политика на Макрон изглежда популярна - 63 на сто от французите я одобряват.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:40, 07.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Почти 9 от всеки 10 французи гласуваха за Еманюел Макрон преди година, за да не допуснат крайно дясната Льо Пен в Елисейския дворец. Тогава младият политик каза, че не е "нито от ляво, нито от дясно". Година по-късно, трудовите му реформи срещнаха яростна съпротива, но е факт, че при бившия инвестиционен банкер безработицата във Франция намаля. Оценките остават разнопосочни.

Ерве Гарние, администратор: За мен той е твърде либерален.
Ален Зимерман, пенсионер: Съгласен съм с външната му политика - нова Европа, опити да смекчи политиката на господин Тръмп, новите закони в заетостта, реформата на железниците - всичко върви в правилна посока.
Стефани Арди, учителка по английски език: Мисля, че той по-скоро е десен политик.
Луи Гаско, пенсиониран учител по история: Той си остава банкер, решава от името на всички други.Това е форма на диктатура.
Жил Гелам, пенсиониран застраховател: Не съжалявам за вота си, той беше най-доброто срещу Марин льо Пен.

Със солидно мнозинство в парламента и разединена опозиция, Макрон печели овации в чужбина.Идеите му за по-тясна интеграция в еврозоната срещат поддръжката на Германия, а речта му на английски - ръкопляскания в американския Конгрес.

Паскал Перино, политолог: С Русия, със Съединените щати той следи за завръщането на гласът на Франция, може би дори на гласа на Европа.

Макрон въведе закон за морал в политиката, изясни статута на брачния партньор на президента, обяви за своя кауза равенството между мъже и жени. Радва се на солидна подкрепа в обкръжението си - 93 процента от симпатизантите на неговата партия "Република напред" все още го одобряват. При дясната опозиция процентите на одобрение са 45 , а при левицата 35 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва
Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва
Туск: В София трябва да се потвърди европерспективата пред Западните Балкани
Туск: В София трябва да се потвърди европерспективата пред Западните Балкани