НОВИНИ

Голямото българско хоро в центъра на Брюксел

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е патрон на Голямото българско хоро, което се проведе за пети път в Брюксел. Началото на традицията е поставена от Кристалина Георгиева, а от тази година организатор е евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:44, 23.04.2017
9129
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Българското хоро символизира мотото на Европейския съюз - „Обединени в многообразието" и кръга от звезди в европейското знаме. Такава символика е видял в българските народни танци председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Евродепутаът Ева Майдел поведе хорото, което е част от фестивала Балкански трафик.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ: За пета поредна година българският дух ще бъде усетен на Големия площад в Брюксел. Страхотно е, че традицията започната от госпожа Кристалина Георгиева продължава и тази година. Заедно с моя екип и българската общност от Белгия, Холандия, Германия успяхме да организиране тазгодишното хоро. За първи път хорото се провежда и под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

На големия площад в Брюксел освен много българи, има и много белгийци и туристи от целия свят.

- Аз съм от няколко седмици в Брюксел и се радвам, че успях да дойда на това българско представяне и че също доведох моите колежки, които са от Полша и които също са големи фенове на българската традиция за научат и те хорото.

- Страхотно е, че такова мултикултурно събитие се провежда в Брюксел, специално в тези трудни времена.

За фестивала от Хасково пристигнаха танцьорите и певците от ансамбъл "Златна Тракия". Тази вечер символът на Брюксел - Манекен Пис също ще облече българска носия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как гласуваха основните претенденти за Елисейския дворец?
Как гласуваха основните претенденти за Елисейския дворец?
Гърция може да разреши употребата и производството на медицински канабис
Гърция може да разреши употребата и производството на медицински канабис