НОВИНИ

Французите в чужбина стоят на опашки с часове, за да гласуват

Френските граждани в чужбина качват из социалните мрежи снимки на дълги опашки от чакащи пред изборните секции в различни страни. Медиите във Франция поместват тези кадри, като изтъкват високата активност на своите сънародници, гласуващи в изборите за държавен глава, информира ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:07, 23.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В. "Еко" отбелязва например, че опашката пред гимназия "Шарл де Гол" в Лондон достига няколкостотин метра. А "Нис матен" цитира французи, застанали пред изборните урни в Сао Пауло, Сингапур и Токио, след като прекарали според тях по 2-3 часа в очакване да дойде техният ред.

Междувременно секциите в самата Франция продължават да посрещат избиратели. По данни на вътрешното министерство избирателната активност към 12.00 ч. местно време (13.00 българско) е достигнала 28,54 на сто. Това е по-висок резултат от същия период на изборите през 2012 г. (28,29 на сто), но по-нисък от постигнатия през 2007 г. - 31,21 процента.

Очаква се първите официални предварителни резултати да бъдат огласени още преди полунощ. Френското законодателство строго забранява да се публикуват данни от анкети или оценки за хода на изборите, както и да се разпространяват изявления на финалистите от президентския маратон, преди гласуването да приключи. За нарушителите на мораториума са предвидени глоби от 75 000 до 350 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар причини щети на бившия дом на Елвис Пресли в Мемфис
Пожар причини щети на бившия дом на Елвис Пресли в Мемфис
ООН поздрави Башар Асад за 71-ата годишнина на независимостта на Сирия
ООН поздрави Башар Асад за 71-ата годишнина на независимостта на Сирия