НОВИНИ

Гръцки издания за срещата на Ципрас, Борисов и Вучич

Гърция, България и Сърбия се стремят към затвърждаване на тристранното им сътрудничество по примера на страните от Вишеградската четворка, пише днес в. "Катимерини" по повод на състоялата се вчера среща на високо равнище на трите страни в Солун.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:26, 14.07.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света
гръцки издания срещата ципрас борисов вучич

Оценката произтича от проведения в Солун форум с участието на лидерите на Гърция, Алексис Ципрас, на България Бойко Борисов и на Сърбия Александър Вучич, допълва изданието.

Вучич дори окачествил Вишеградската четворка като много ефикасен модел, работещ в полза на нейните членове по отношение на европейските дела. Той изтъкнал тази своя констатация, която била потвърдена и от българския премиер Бойко Борисов, отбелязва вестникът.

"Трите народа заедно /Гърция, България, Сърбия/ не сме само три страни, а сме десет пъти по-силни", казал Борисов.
В. "Прото тема" пише, че Солунският формат се оценява от правителството в Атина като особено значим за засилване на регионалната роля на Гърция.

Отбелязва се, че на срещата трите държави са изтъкнали, че могат да играят значима роля като фактор на стабилност в региона.

Тримата лидери са се съгласили относно необходимостта от стабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в Република Македония. Те са на мнение, че в тази страна е нужен фактически диалог за намиране на взаимно приемливо решение по въпроса за името на страната.
А това според тях представлява и условие за пълна подкрепа и на трите държави що се отнася до перспективата на Република Македония за членство в ЕС и НАТО.

Издигане на сътрудничеството между Гърция и Сърбия на по-високо ниво с институционализирането на Висш съвет за сътрудничество и създаването на тристранна рамка за сътрудничество на най-високо равнище между Гърция, Сърбия и България, представляват значими стъпки за по-нататъшно укрепване на сигурността, стабилността и развитието в региона, пише изданието, като подчертава, че оценката идва от изявленията на лидерите на трите държави.

Изданието цитира изразеното от българския премиер задоволство от разговорите му с гръцкия му колега Ципрас и със сръбския президент Вучич.

"Мечтата ми е да видя нашите три страни с функциониращи между тях железопътни и пътни връзки. Това ще е приоритет за нас по време на председателството ни на Европейския съвет, казал Борисов.

Отбелязва се, че на срещата в Солун са били разисквани инфраструктурни проекти за изграждането на плавателна връзка между Солун и Белгрид и на жп връзка от Солун до река Дунав. Целта на тези проекти е да се създаде възможност за още по-бърз превоз на стоки и хора до Централна и Северна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само един фен на Левски остава в ареста след сблъсъците в Хърватия
Само един фен на "Левски" остава в ареста след сблъсъците в Хърватия
Франция отбелязва с традиционен военен парад своя национален празник
Франция отбелязва с традиционен военен парад своя национален празник