НОВИНИ

Гръцкият министър на отбраната подава оставка заради договора с Македония

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос подаде оставка днес в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за нейното име, помрачавайки бъдещето на коалиционното правителство месеци преди общите избори.

bnt avatar logo
от БТА
12:48, 13.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
гръцкият министър отбраната подава оставка заради договора македония

Панос Каменос, чиято партия "Независими гърци" крепи правителството на премиера Алексис Ципрас, отдавна се противопоставя на споразумението със съседна Македония, подписано от двете правителства миналата година.

"Въпросът за името на Македония не ми позволява да не жертвам поста си на министър", заяви Каменос след като се срещна с премиера Ципрас тази сутрин. На срещата е била обсъдена съдбата на кабинета след одобряването от парламента на Македония на промените в конституцията, предвиждащи промяна на името на страната в Северна Македония.

Каменос посочи, че ще извади от правителството и шестима други министри от неговата партия. Той ще съобщи подробности на пресконференция, която ще даде в скоро време в един от централните атински хотели.

По-късно премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на отбраната Панос Каменос. Той каза, че министерството на отбраната ще бъде ръководено от началника на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис. Ципрас заяви също, че правителството ще поиска от парламента вот на доверие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е с опасност за живота след волтова дъга при опит за селфи
Дете е с опасност за живота след волтова дъга при опит за селфи
Къпане в ледени води за пречистване на душата
Къпане в ледени води за пречистване на душата