НОВИНИ

И Парагвай откри посолство в Ерусалим

Парагвай откри днес свое посолство в Ерусалим и стана третата страна след САЩ и Гватемала, направила този деликатен политически ход, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

парагвай откри посолство ерусалим
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 21.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

На церемонията по откриването на новото посолство присъстваха парагвайският президент Орасио Картес и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Досега дипломатическата мисия на Парагвай в Израел беше в Тел Авив. Преди седмица САЩ преместиха посолството си в Ерусалим, а после същото направи Гватемала.

Румъния, Чехия и Хондурас казват, че също обмислят да преместят посолствата си в Ерусалим. "Това е исторически ден, който укрепва връзките между Парагвай и Израел", каза Картес. "Велик ден за Израел. Велик ден за Парагвай. Велик ден за нашето приятелство", заяви Нетаняху. "Вие имате не само подкрепата на нашето правителство, но и дълбоката благодарност на израелския народ", каза той.

Представител на Организацията за освобождение на Палестина порица хода на Парагвай. "Предприемайки подобна провокативна и безотговорна мярка, която е в пряко противоречие с международното право и консенсус, Парагвай заговорничи с Израел, САЩ и Гватемала за затвърждаване на военната окупация и подпечатване на съдбата на окупирания Ерусалим", каза Ханан Ашрауи.

Статутът на Ерусалим е една от най-сериозните пречки за постигане на мирно споразумение между Израел и палестинците. Израел смята целия град за своя столица. Палестинците искат Източен Ерусалим, завзет от Израел при близкоизточната война през 1967 г., за столица на своята бъдеща държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката
Румен Радев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката
Евродепутатът Андрей Новаков с експеримент в подкрепа на родните превозвачи
Евродепутатът Андрей Новаков с експеримент в подкрепа на родните превозвачи