НОВИНИ

Илия Марков: Последната сделка на Мей е завоалирана форма на оставане в ЕС

Британският премиер Тереза Мей се намира във все по-трудна ситуация, коментира в Сутрешния блок на БНТ Илия Марков от Института за европейски науки. По думите му, за да оцелее, Мей се наложи да обещае, че няма да бъде кандидат на партията си за следващите избори и Брекзит остава все така неясен.

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 13.12.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Илия Марков, Институт за европейски науки: Вътрешен вот не може да има в рамките на 1 година, но парламентарен вот на недоверие може да има към Мей. Ако към този вот предизвикан от лейбъристите се присъединят и тези 117 депутати, които сега гласуваха против нея, нейният кабинет може да падне. Нейната оцеляване в рамките на тази 1 година не е сигурно.

Тереза Мей има само вътрешнопартийни гаранции с оглед на вчерашния вот, които на фона на това, която се случва в Консервативната партия не е малко за нея, допълни още Марков.

Илия Марков: Някои окачествяват тези събития като гражданска война, която трае вече около 40 години, откакто Великобритания се присъедини към ЕС. От една страна - вътрешно е добре за нея, дава ѝ някаква сигурност, но не пълна.

Всички организации, които правят анализ на ефекта на Брекзит - правителствени и неправителствени, казват, че какъвто и да било Брекзит ще има негативни ефекти за икономиката на Обединеното кралство. Най-полезният ход би бил Великобритания да остане в ЕС, но към момента това няма как да се случи и трябва да има някаква форма на Брекзит, добави още Марков.

Илия Марков: Последната сделка, която Тереза Мей постигна е една завоалирана форма на оставане в ЕС без реално Великобритания да има права да влияе върху политиката на ЕС, както до момента. Тоест, те след март месец, няма вече да участват в институциите, няма да участват в комисията, в срещите на върха, в ЕП, но ще трябва да се съобразяват с много голяма част от решенията, които ЕС взема.

Банкстоп е предпазна мярка, че бъдещото споразумение, което ще бъде постигнато, ще бъде изгодно и за двете страни - и за Обединеното кралство, и за ЕС. Това притеснява много от противниците на Мей, които в това виждат форма на проточване във времето на този въпрос и съществено оставане на Великобритания в тези общи институции, които управляват единния пазар, добави още Марков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест длъжностни лица от АПИ бяха обвинени заради инцидента в тунел „Ечемишка“
Шест длъжностни лица от АПИ бяха обвинени заради инцидента в тунел „Ечемишка“
Расте броят на загиналите при влаковата катастрофа в Анкара
Расте броят на загиналите при влаковата катастрофа в Анкара