НОВИНИ

Илияна Йотова поиска да се знаят ангажиментите на България пред Европа

За какво сме се съгласили във връзката с мигрантската криза, нарочена ли е България за "буферна зона" и има ли опасност за сигурността на страната - на тези въпроси отговаря евродепутатката в предаването "Денят започва" с Георги Любенов.

Валери Маринов
от Валери Маринов
09:50, 24.01.2016
Чете се за: 02:18 мин.
По света
илияна йотова поиска знаят ангажиментите българия европа

Българската страна трябва да постави въпроса за това да бъде включена в обхвата на агенцията (за защита на външните граници на ЕС), подчерта дебело Илияна Йотова, и това трябва да стане на предстоящия съвет на вътрешните министри от ЕС, който ще се състои на 27 и 28 януари в Амстердам.

- За пореден път казвам, че българското общество трябва да знае какви ангажименти поема в България в Европа на тези съвети защото това е най-сериозно пазената тайна у нас, - каза Илияна Йотова.

Тя изтъкна още, се с настъпването на пролетта емигрантските вълни отново ще бъдат засилени и затова България трябва да засили своите служби за сигурност:

- Живеем в изключително опасни времена. Трябва да бъде, не точно реформирана, защото като чуя вече тази думичка и лошо ми става, но трябва да бъдат засилени възможностите на българската армия. Ние, в тази част на Европа, в Западните Балкани, по нашата граница ще имаме много, много сериозни и тежки проблеми, - предупреди евродепутатката.

;

Няма как да сме изплашени (от бежанската криза) защото още април 2015 година предупреждавахме какво ще се случи, каза Илияна Йотова в отговор на въпроса как Европарламентът преценява развиващата се ситуация с бежанците и мигрантите. Според нея Европейският парламент бързо си е свършил работата, но политиката (10-те точки, приети през пролетта на 2015 година) е спъната била спъната в Европейския съвет където страните от Вишеградската четворка на практика са блокирали изпълнението. Във Вишеградската четворка влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Според Илияна Йотова потокът от мигранти трябва да бъде ограничен. Европа не може да се справи с този поток от бежанци, каза тя.
- Няма какво да се заблуждаваме ... и сега влизат средно по 2000 човека на ден. Това е огромен натиск, - подчерта евродепутатката. - Въпросът е къде стои нашата страна.

Според нея новата бъдеща агенция за защита на границите е насочена да защитава страните от Шенген:

- Многократно питахме включително и последната седмица - добре, защо се дискриминират? Това е правилния термин - "дискриминация", другите три страни, които са член на ЕС, но не са член на Шенген. Това е България, това е Румъния, това е Хърватия.

Шенген не се бламира и не е възможно да се случи "великата идея" за затваряне на границите, каза Илияна Йотова и се аргументира:

- Не е възможно това да се случи, най-малкото поради две причини. Първо, за да бламираш Шенген, за да върнеш границите, това ще доведе до не решаване на криза, а до задълбочаване още повече на кризата.

Евродепутатката допълни, че това ще задълбочи икономическия проблем защото вече голяма част от икономиката на обединена Европа се гради върху свободното движение на хора.

;

На въпроса на водещия за "буферната зона, чакалнята за бежанци", Илиана Йотова отговори:
- Добро утро, г-н Любенов! За тази буферна зона ние говорим повече от половин година! (...) Напоследък се засилиха тезите на някои немски политици най-вече, от дясната партия, за така наречените три стъпки за справяне с бежанци. Транзитни държави - това е първата бариера, каквато е Турция (нарицателно име). Втората (стъпка) са страните като нас, които са външната граница на ЕС и накрая Шенгенска Европа. И в момента, в който тази агенция проработи, във вида, в който тя е предложена в момента, и се капсулират само страните от Шенген, няма да бъдат спрени потоците, които идват от Африка и от Близкия изток. И къде ще останат тези хора, които идват? Ами ще останат именно в тази буферна зона.

;

Коментирайки набързо предишния гост в "Денят започва" с Георги Любенов Илияна Йотова каза, че в интервюто си в предаването депутатът от ДСБ Атанас Атанасов е казал "доста стряскащи неща":
- Аз не предполагах, че разделението вътре в шесторната управляваща коалиция, конфронтацията е придобила такива размери.
Тя обаче беше оптимист:
- Аз, за разлика от него, смятам, че тази коалиция ще издържи дълго време защото единственото нещо, което свързва тези хора в тази коалиция, е жаждата за власт и за управление. И докато това е така, а то не виждам никакъв признак да се промени, няма да се развали тази коалиция, няма да пропадне правителството защото знаете, че и реформаторите говорят. Те казват доста остри неща и в момента, в който трябва да натиснат зеления бутон в залата - това се прави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече занаятчии в Кюстендил
Повече занаятчии в Кюстендил
Атанас Атанасов: за смокиновия лист в управлението и опозиционния курс на ДСБ
Атанас Атанасов: за "смокиновия лист" в управлението и опозиционния курс на ДСБ