НОВИНИ

Имитация на бомба приземи самолет на "Ер Франс"

Подозрителен пакет на борда предизвика аварийно кацане на самолет на "Ер Франс" в Кения с 459 пътници и 14 души екипаж. Преди да се окаже, че тревогата е фалшива, пътниците бяха евакуирани на летището в Момбаса. Самолетът летял от остров Мавриций за Париж. Обстойната проверка показа, че пакетът е имитация на взривно устройство.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 20.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Компанията "Ер Франс" е установила връзка с френската прокуратура за разследване на инцидента. Боинг 777 се приземи на най-близкото възможно летище заради нещо като хронометър, монтиран върху кутия. Откритието направил пътник в една от тоалетните и информирал стюардесите, а те - пилота, който не оставил нищо на случайността. След кацането машината е била евакуирана по аварийните пързалки.

Фредерик Гаже - изпълнителен директор на "Ер Франс": Цялата информация, с която разполагаме към момента сочи, че намереният предмет не може да предизвика експлозия и да повреди самолета. Става дума за съвкупност от картон, листове хартия и нещо като часовников механизъм.

От "Ер Франс" допълниха, че очевидно става дума за имитация на взривно устройство. По-рано кенийски експерти съобщиха, че в евакуирания Боинг е било открита бомба, която е обезвредена чрез контролирана експлозия на безопасно място извън летището.

Ан Даниел - пасажер: На самолета ни казаха, че има технически проблем, един час пътувахме до Кения, а сега казват, че са открили бомба,... уморени сме.


;

Според кенийските власти по случая се разпитват няколко пасажери, върху двама падат подозрения, че са внесли на борда плашещия пакет. Авиокомпанията увери, че сигурността остава неин приоритет. Франция въведе извънредно положение след ислямистките нападенията, взели 130 жертви в Париж на 13-ти ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди домакинства в кв. Люлин без ток и парно
Хиляди домакинства в кв. "Люлин" без ток и парно
Даниел Митов в Техеран: Иран гледа на България като своя врата към Европа
Даниел Митов в Техеран: Иран гледа на България като своя врата към Европа