НОВИНИ

Импийчмънт на президента на Южна Корея

Първата жена-президент в историята на Южна Корея беше свалена след три години на поста. Парламентът в Сеул гласува импийчмънт на Парк Гън-хе заради грандиозния корупционен скандал, разтърсил страната през последните седмици. След вота тя се извини за, цитирам - "националния хаос, който е създала със своето нехайство". Временен президент става премиерът Хуан. Той ще управлява до произнасянето на Конституционния съд.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:00, 09.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
импийчмънт президента южна корея

Предложението за отстраняване от длъжност на президента бе внесено от опозицията, но резултатите показват, че са го подкрепили и депутати от партията на Парк Гън-хе.

Демонстранти пред парламента поддържаха обществения натиск и посрещнаха развръзката с радост. В центъра на скандала са отношенията между Парк Гън-хе и нейната приятелка Чхуе Сун-сил. Двете са близки от 70-те. Твърди се, че Чхуе Сун-сил е използвала приятелството им като притиска големи корпорации за дарения в замяна на политически услуги. Парите постъпвали в две фондации под нейн контрол, а след това били прехвърляни в лични фондове. Сега е задържана по обвинения в изнудване и злоупотреба с власт, а държавният глава е обвинявана, че е допускала неуместно влияние върху управленски решения.

Чой Джай-хун-студент: "Горд съм, че преживявам този исторически момент. Надявам се, че новото правителство ще чуе волята на народа и няма да позволи това да се случи отново.

Президентските правомощия вече пое 59-годишният премиер Хуанг Кхьо-ан, бивш прокурор и правосъден министър. Преди две години той изигра ключова роля за забраната на политическа партия, обвинявана в про-севернокорейски позиции. До 180 дни Конституционният съд трябва да реши дали да потвърди решението на парламента или да върне титулярката на поста. Процедурата по импийчмънт не е прецедент за Южна Корея. И тримата предшественици на Пак Гън-хе са разследвани за корупция или за злоупотреба с влияние, един дори са самоуби след края на мандата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова електронна система за таксуване след 2 години в София
Нова електронна система за таксуване след 2 години в София
От БСП твърдят за нарушения в столичния завод за отпадъци
От БСП твърдят за нарушения в столичния завод за отпадъци