НОВИНИ

Иран даде военно летище на Русия за въздушни удари по терористите в Сирия

Шефът на иранския Съвет за национална сигурност потвърди днес, че Техеран е предоставил на Русия своята военна инфраструктура и въздушно пространство за нанасяне на удари по мишени в Сирия.

bnt avatar logo
от БТА
18:43, 16.08.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света
иран даде военно летище русия въздушни удари терористите сирия

"Взаимодействието между Техеран и Москва в борбата срещу тероризма в Сирия носи стратегически характер. Налага се ние да обединим нашите потенциали и възможности", каза Али Шамхани пред агенция ИРНА, цитирана от ТАСС. Той коментира съобщенията, че руската авиация е използвала иранската авиобаза край град Хамадан за нанасяне на удари по джихадистите от "Ислямска държава". За целта Русия е разположила там бомбардировачи Ту-22, отбелязва Ройтерс.

Според АП такова военно сътрудничество е нещо нечувано досега за Ислямската република. Нейната конституция, влязла в сила след ислямската революция от 1979 г., забранява каквито и да било чужди военни бази в страната. Нищо обаче не спира ирански официални лица да разрешат на чужда държава да използва летища.

"Благодарение на конструктивното и широко сътрудничество между Иран, Русия, Сирия и организацията "Хизбула", за терористите настанаха трудни времена и това ще продължи до пълното им унищожаване", подчерта Шамхани, цитиран от АП.

Агенцията припомня, че иранската военновъздушна база "Шахид Нодже", не за първи път приема руски военни самолети. Тя цитира съобщение на "Америкън ентърпрайз инститют" от декември м.г. позоваващо се на сателитни снимки, че руски изтребител Су-34 е кацнал там в края на ноември. Малко след него там е пристигнал и голям руски транспортен Ил-76, а по-късно двата самолета излетели оттам, което предполага, че руският изтребител е имал механичен проблем и се е наложило да почака "бърза помощ" от родината.

Според същото съобщение ВВС-базата край Хамадан е много голяма - пистата й е дълга 4572 м, има много алеи за рулиране на самолетите, много хангари и бункери, и всички са във видимо добро състояние. Това прави базата "идеална за оказване на прикрита наземна подкрепа за руските бойни въздушни мисии", отбелязва АП.

Руската агенция Интерфакс цитира депутата от Думата адмирал Владимир Комоедов - бивш командващ руския Черноморски флот, според когото решението на Москва да използва база в Иран за операции срещу джихадистите в Сирия е добър начин да се съкратят разходите. А това е "ключов въпрос сега, защото ние трябва да се побираме в текущия военен бюджет".

Според висшия сирийски опозиционен политик Жорж Сабра последните руски въздушни удари в Сирия, при които самолетите излетяха от Иран, имат за цел да покажат, че Москва е глобална военна сила. Но така Русия доказва също, че не е подходяща да играе каквато и да е роля в усилията за спиране на 5-годишната гражданска война в Сирия, каза Жорж Сабра пред АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови арести в Турция
Нови арести в Турция
Днес почитаме паметта на Свети Йоаким Осоговски
Днес почитаме паметта на Свети Йоаким Осоговски