НОВИНИ

Испанското правителство разреши ексхумирането на Франциско Франко

Испанското правителство прие постановление, което позволява ексхумирането останките на Франциско Франко от неговия мавзолей. Това решение раздели испанците и отвори доста стари рани.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:24, 24.08.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
испанското правителство разреши ексхумирането франциско франко

Министър-председателят на страната Педро Санчес, който дойде на власт през юни, след като свали своя предшественик, направи премахването на останките на диктатора от неговия мавзолеен комплекс в близост до Мадрид, своя основна задача.

„Като една установена европейска демократична страна Испания не може да си позволи символи, които да разделят испанците”, заяви Санчес по националната телевизия TVE, малко след като стъпи на власт. Той също така заяви, че подобен мавзолей би бил „неприемлив” в другите европейски страни, които също са имали диктатори, като Германия и Италия.

Решението взето днес беше обявено от вицепремиера на страната Кармен Калво, но постановлението ще трябва да бъде одобрено и от парламента.

Социалистите на Санчес казват, че целта на това действие е да превърнат мавзолейния комплекс „Долината на падналите” в място за „помирение” и възпоменание за всички испанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Mомиче нападна 75-годишна жена в дома й в Русе
Mомиче нападна 75-годишна жена в дома й в Русе
Прокуратурата: По никакъв начин няма да се наруши правораздаването в Чепеларе
Прокуратурата: По никакъв начин няма да се наруши правораздаването в Чепеларе