НОВИНИ

Избирателната активност в Холандия е по-висока от предишните избори

В Холандия се провеждат парламентарни избори, определяни като тест за дневния ред на Европа. 13 милиона избиратели имат право на глас. 28 партии се състезават за 150 депутатски места. Начело на проучванията са дясноцентристката партия на премиера Марк Рюте и крайнодясната, антиевропейска партия на Герт Вилдерс. Въпросът на деня е кой ще събере по -голяма подкрепа. Отговорът ще е ясен тази вечер в 22 часа, когато се очакват резултати от екзит пол.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:11, 15.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Обстановката е спокойна, но по-рано е имало много опашки. Според властите избирателната активност е доста по-висока от предишните избори.

Днес в Хага гласувах и премиерът Марк Рюте, както и основният му опонент Герт Вилдерс.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: "Има политици, които вместо да решават проблемите, ги увеличават. Има политически лидер, който иска да отнеме Корана от мюсюлманите в Холандия, да затвори джамиите, но не дава решения как страната ни да върви напред. Няма нищо лошо в популизма, но има вреден вид популизъм - да не обръщаш внимание на истински важните за хората проблеми, да влошаваш нещата, вместо да ги правиш по-добри."
Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата: "Вярвам, че оставихме следа в тези избори. Всички говорят за проблемите, които имаме през последните пет години. Може и да нямаме власт, но с всеки изминал ден влиянието ни става по-голямо. Разбира се, че се надявам да бъдем сред най-големите партии, но дори това да не стане, имахме една отлична кампания."

От партията на Герт Вилдерс са обявили, че тази вечер няма да организират следизборно парти. Засега никой не знае на какво се дължи това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нерегламентирани сметища в село Лъжница
Нерегламентирани сметища в село Лъжница
До 25 март се ограничава движението по пътя София - Ботевград през деня
До 25 март се ограничава движението по пътя София - Ботевград през деня