НОВИНИ

Изкуственият интелект - между възможностите и страховете

Необходимостта от инвестиции в уменията за работа с изкуствен интелект събра на международната конференция еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и експерти.Тя е организирана от Фондация „Конрад Аденауер" и от Института за публична политика.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:33, 26.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Възможност, но и риск. Изкуственият интелект все по-забележимо променя ежедневието ни. Ще промени и трудовия пазар. В следващото десетилетие голяма част от професиите няма да съществуват. Именно това предизвиква преди всичко страх, а не надежда в много европейци, смята еврокомисарят Мария Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество: Хората е нормално да се страхуват, защото ще бъдат засегнати, а се страхуват, защото няма предоставени за тях обучения, които да им позволят да имат новият тип цифрови умения и да запазят работното си място.

Засега Европа изостава по отношение на инвестициите във високите технологии в сравнение с Китай и САЩ, смята еврокомисарят. Затова в следващите години се предвижда сериозно увеличение на средствата. Проблем представлява и ниското ниво на цифровизация на малките и средни фирми - само една от шест европейски компании. До месеци държавите от Евросъюза трябва да са готови с националните си стратегии за изкуствен интелект, в които да са разгледани възможностите за инвестиции и подготовка на специалисти.

Томислав Дончев, вицепремиер на България: В един момент ще се стигне и до законови промени. Куп въпроси тепърва ще се появяват. Ние сме в началото. Ние дори нямаме от техническа гледна точка ясна дефиниция кое е изкуствен интелект.

Дебатът за изкуствения интелект тепърва започва, според експертите. Не само в икономически и социален план, но и в етичен. Готови ли сме за един свръхразум, който да може да взима решения вместо нас. И въпросите ще стават все повече от отговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без аналог: Българи създадоха приложение за изучаване на Космоса
Без аналог: Българи създадоха приложение за изучаване на Космоса
Изследване: Българите вярват повече на институциите на ЕС, отколкото на местните
Изследване: Българите вярват повече на институциите на ЕС, отколкото на местните