НОВИНИ

Изнедваща промяна в германското правителство

В Германия изненадващо лидерът на консерваторите, Крамп-Каренбауер, пое министерството на отбраната. Тя се заема с труден ресор, получава обаче възможност да се докаже във външната политика. Опозицията вижда в назначението омаловажаване на германската армия. Крамп-Каренбауер наследява Урсула фон дер Лайен, след избора ѝ за председател на Европейската комисия.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:45, 17.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Фон дер Лайен дойде за последно на заседание на германското правителство. Тя получи благодарност за дългогодишната работа в кабинета и поздравления за избора на важния европейски пост. В президентството в Берлин последва похвала и връчване на указ - за освобождаване и за назначаване на новия министър на отбраната Крамп-Каренбауер. С влизането си в правителството тя изненада не само партията си, но и опозицията.

Критиката на последните е, че сама е отхвърляла възможността да става министър, а както и че не е подходяща за поста. Смяната на караула обаче беше извършена. Урсула фон дер Лайен предаде ресора с военни почести.

Новият министър, заяви че изпитва голямо уважение към предстоящата работа и като най-важен свой приоритет открои добруването на войниците. Зад решението все пак да поеме министерството на отбраната, опозицията предполага стратегия за позициониране към канцлерския пост. Управляващата коалиция и без това е разклатена от незавидното доверие на избирателите към социалдемократите. Техните депутатите не дадоха гласовете си за Урсула фон дер Лайен и са обект на критика в Германия.

За Ангела Меркел всичко това вече няма значение. Днес тя се показа в изключително добро настроение пред камерите, в деня на своя 65-ти рожден ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за F-16
Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за F-16
Соф Кънект е избран за концесионер на Летище София​
"Соф Кънект" е избран за концесионер на Летище София​