НОВИНИ

Израел прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО

Израел обяви, че прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО заради резолюция за Палестина. Ръководената от Ирина Бокова организация за образование, наука и култура към ООН подпомага ислямисткия терор, пренебрегвайки хилядолетната връзка на евреите с Ерусалим. Това се твърди в писмо на израелския министър на образованието до генералния директор на ЮНЕСКО. Япония спря вноските си в бюджета на организацията. Деян Йотов работи по темата.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:34, 14.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Поводът за гнева на Нафтали Бенет е резолюция, приета на ниво комисии в ЮНЕСКО. В нея се казва, че Палестина е окупирана територия и се призовава за запазване на характеризиращото Източен Ерусалим палестинско културно наследство. Храмовият хълм не се признава за свято и за евреите място в текстовете, инициирани от арабски държави. Затова израелският премиер нарече ЮНЕСКО "театър на абсурда".

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или Египет - с пирамидите. С тези абсурдни резолюции ЮНЕСКО загуби и последните остатъци от легитимността си.

Ирина Бокова се дистанцира от резолюциите, които се очаква да бъдат приети от изпълнителния съвет на ЮНЕСКО идната седмица. "Историческото наследство на Ерусалим е неделимо и всяка от общностите там има право историята й в града да бъде призната", заяви Бокова.

От 2011 година Израел и Съединените щати са замразили вноските си в бюджета й заради приемането на Палестина за членка.

Днес и Япония обяви, че спира тазгодишната си лепта в ЮНЕСКО от 42 милиона долара заради вписването по настояване на Китай на Нанкинското клане от 1937 година в Световния регистър на паметта на човечеството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на бившия ректор на Медицинския университет
Повдигнаха обвинение на бившия ректор на Медицинския университет
Граждани настояват софийската епархия да върне игумена на Кладнишкия манастир
Граждани настояват софийската епархия да върне игумена на Кладнишкия манастир