НОВИНИ

Израел прие спорен Закон за националната държава

Израелският парламент прие закон за "националната държава". В текста се посочва, че само евреите в страната имат право на самоопределение.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:45, 19.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Бурно заседание на израелския парламент и един приет закон след месеци на остри политически спорове. Т.нар. "Закон за националната държава" бе подкрепен от 62-ма депутати срещу 55 против и двама въздържали в 120-членния Кнесет. Според него само евреите имат право на самоопределение.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Това е определящ момент в историята на ционизма и на държавата Израел.

Законът, който до голяма степен има символичен смисъл, бе приет малко след честването на 70-годишнината от създаването на еврейската държава. Съгласно текстовете в него, арабският език вече няма да е официален, а ще е със "специален статут", но ще може да се използва в израелските институции. Поправката засяга около 1,8 млн. араби или близо 20 на сто от 9-милионното население на Израел.

Арабските представители в израелския парламент нарекоха закона "расистки и граничещ с апартейда".

Ахмед Тиби, депутат: Законът е престъпление от омраза. Това е абсолютна дискриминация спрямо арабските граждани и арабското малцинство.

В последния момент след бурни дебати и възражения от текста отпаднаха някои още по-крайни формулировки.

Доктор Амир Фухс, Израелски демократичен институт: Проблемът е, че законът се опитва да промени баланса между Израел като демокрация и Израел като еврейска държава. Ясно е, че законодателите отказват да включат правото на равенство в основния закон, както това е записано в нашата Декларация за независимост.

Критиците на закона смятат, че законът е опит да се наложи етническо превъзходство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят еко детска градина в Бургас
Отварят еко детска градина в Бургас
Има ли място алкохолът в пакета ол инклузив?
Има ли място алкохолът в пакета ол инклузив?