НОВИНИ

Изслушаха само един от арестуваните турски пилоти в Гърция

В гръцката столица Атина започна изслушването на осмината турски военни, които поискаха убежище в Гърция. Днес пред комисията се яви само един пилот. Защитата твърди, че клиентите им не са участвали в метежа. Правителството в Атина не изрази становище.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
20:54, 19.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Процедурата по изслушването продължава няколко дни, а решението се взема с единно мнение на членовете на цялата комисия, като в нея участват представители на европейските страни, а също има и представители на неправителствени организации. Решението се очаква в рамките на месец-два.

В този смисъл медиите в Гърция коментират, че практически е невъзможно правителството да упражни политически натиск върху цялата комисия, за това се очаква решението да бъде обективно.

Три часа продължи изслушването само на един от турските пилоти пред комисията по разглеждане на молбата за политическо убежище. На заседанието присъстваха и членове на комисията, които са представители на няколко европейски страни, приемащи бежанци. На процедурата не се допускат наблюдатели на гръцките медии, както и на турските власти.

Адвокатът на защитата на пилотите Томара заяви след приключване на изслушването, че юридическият екип има готовност да използва всички възможности, които дава закона, за да не бъдат екстрадирани в Турция пилотите.

Следващата седмица пред миграционните власти в Атина ще бъдат изслушани и другите 7 турски военни. Защитата пледира, че те не са участвали в опита за военен преврат, не са обстрелвали мирни граждани, а са изпълнявали заповеди за трансфер на ранени.

Независими специалисти коментираха, че пилотите ще получат политическо убежище, ако не в Гърция, в друга европейска страна.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив – домакин на филмов дрон фестивал
Пловдив – домакин на филмов дрон фестивал
Голи статуи на Доналд Тръмп в големите градове на САЩ
Голи статуи на Доналд Тръмп в големите градове на САЩ