ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Къде може да се намери прясна риба?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Недостиг на българска морска и речна риба отчитат рибари и търговци. Трудно се намира прясна цаца, сафрид и лефер. Причината е рязкото затопляне на температурата на водата. Търговците от борсата и заведенията разчитат на охладената риба от по-големите...

Къде може да се намери прясна риба?

Недостиг на българска морска и речна риба отчитат рибари и търговци. Трудно се намира прясна цаца, сафрид и лефер. Причината е рязкото затопляне на температурата на водата. Търговците от борсата и заведенията разчитат на охладената риба от по-големите кораби и на замразения внос. Проверихме какъв е уловът в момента на варненските рибари и какво предлагат заведенията в страната.

Рибата е задължителна част от летните удоволствия, дори и да не е сервирана край плажа. Поне край морето всички заведения имат риба в менюто – от цаца и сафрид до лефер и океански видове. В София ресторантите рядко предлагат черноморска риба. По Дунав, естествено, все повече заведения предлагат пресни речни риби, но уловът върви само по хладина. В заведенията клиентите разделят рибата според това дали е вкусна или не. Макар че предпочитат прясната, рядко питат каква риба им сервират и не са наясно с миграцията през лятото. Рибари от Варна обаче се притесняват, че рибата може да намалее през всички сезони, ако не се грижим добре за морето.

Във Варна рибарите в момента вадят миди, рибата вече е навътре в морето, където водата е по-студена и малките лодки, които излизат само на две мили навътре в морето, не могат да стигнат до нея. Все пак рибарите не се отказват.

Заради топлото време и дунавските рибари излизат само по хладина, защото през другото време рибата не кълве.

Рибарите са затруднени и от падането на нивото на Дунав - както те казват „водата бяга”, а заедно с нея и рибата, но има достатъчно, за да зареждат заведенията с прясна риба, особено за шарана предпочитанията са да е речен.

Във Варна малкото улов от лодките се изкупува веднага от заведенията, а към 7-8 сутринта и варненци идват на място за килограм риба.

През лятото рязко се увеличава и консумацията на риба в столичните ресторанти. Черноморската риба обаче не е сред често срещаните в менютата.

Най-сигурно е да намерите прясна черноморска риба в заведенията край плажа. Сафридът и цацата са най-поръчвани.

Не само през лятото има проблеми с рибата край морето – делфините изяждат рибата, казват рибари, макар че учените не са съгласни с тях. Траленето е унищожило хищния рапан, но е изорало и мидените полета, където калканът хвърля хайвера си. Добра новина е, че изчистването на езерото е върнало рибата там. Но рибарските лодки, особено в сравнение с Румъния, у нас са много спрямо рибата. Ако продължаваме така, рибата в морето може и да изчезне, прогнозират рибарите.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?