НОВИНИ

Как едно 15-годишно момиче впечатли цар Александър II през 1877 г.

В края на Руско-турската освободителна война, 15 юни 1877 г. едно 15-годишно момиче посрещна цар Освободител в къщата на баща си в Свищов. Царят е толкова впечатлен от високообразованата девойка, която говори немски, че в последствие в знак на благодарност ѝ изпраща дарове - обеци и брошка. Днес наследниците на тогавашната девойка - баба Киряка, призовават българите да се върнат към изконните ценности и с достойнство да градят живота си не другаде, а в България.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:23, 05.03.2018
7091
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Била е само на 15 г., когато цар Освободител преминава Дунава. Вижда царя изморен от похода и вълненията да идва в бащината й къща. Баща ѝ Никола Станчов тогава е представител на австрийското параходно дружество, а къщата му е смятана за най-достойната в Свищов, в която царят да пренощува. Именно затова генерал Радецки я избира за височайшата визита. Но тогава, при вида на императора, семейството се смущава.

д-р Надежда Тодоровска: И всички смутени от това височайше присъствие, леко притеснени, застанали по-настрани, а Никола Станчов побутнал най-малката си дъщеря Киряка Станчова - Киречи, както тогава се е наричала, за да поднесе на високия гост бяло сладко да го поздрави по стар български обичай. И всъщност тя е разговаряла с него първа от всички там, които са се насъбрали в множеството. Той я е попитал на какъв език говори, за да могат да се разберат и тя казала аз знам гръцки, турски и немски - Е, добре тогава, казал, и започнали на немски да разговарят от къде знае езика как го е научила.

Киряка прави впечатление на царя с финеса и с твърдия си характер, които нейната правнучка Надежда Тодоровска определено е наследила. Въпреки че тогава е много млада, тя е имала самочувствието на интелигентно българско момиче, което по нищо не отстъпва на европейските. Получила е образованието си във Виена. После се омъжва за Янко Ковачев - голям издател и печатар по онова време. Именно той е натоварен от княз Дондуков да изгради първата държавна печатница в София и се справя, не без помощта на жена си.

д-р Надежда Тодоровска: Тя е била много серт характер и в последствие си личи и по снимките и по това, което е правила. Има 5 дъщери и двама сина - моят дядо всъщност, който е бащата на моята майка. Моят дядо е бил кавалерист, офицер. Има кръст за храброст, ордени, воювал е от Балканската до Втората световна война в защита на отечеството си.

Дядото на Надежда е единственото от децата на баба Киряка, което има поколение. Родословното дърво на семейството ги свързва с рода Паница и със Стефан Стамболов - достойни хора, за които и ние трябва да сме достойни, убедена е Надежда.

д-р Надежда Тодоровска: Много са важни посланията, които те са изпратили до нас и ние като щафета трябва да ги предадем напред. Няма как да стане по друг начин, ако ние си свършим нашата работа днес, тук и сега.

Направено от прадедите ни задължава да продължим да градим България, смята правнучката на 15-годишното смело момиче, впечатлило руския император. Въпреки че живеем в трудни времена и точно защото никога и на никого от тези преди нас не е било по-лесно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж беше арестуван след като откраднал наградата Оскар на Франсис Макдорманд
Мъж беше арестуван след като откраднал наградата "Оскар" на Франсис Макдорманд
Щъркелите пристигнаха в Шабла
Щъркелите пристигнаха в Шабла