ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави лютеница?

bnt avatar logo от Автор: Златин Бояджиев, Опаратор: Александър Алексиев
A+ A-
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Седми фестивал на чушката, домата, традиционните ястия и занаяти се провежда в пловдивското село Куртово конаре. Производители от региона показват продукцията си, а местни майсторки  обучават гостите “Как се прави лютеница” и “Приготвяне на доматена...

Как се прави лютеница?

Седми фестивал на чушката, домата, традиционните ястия и занаяти се провежда в пловдивското село Куртово конаре. Производители от региона показват продукцията си, а местни майсторки  обучават гостите “Как се прави лютеница” и “Приготвяне на доматена супа”.

За да стане вкусна традиционната лютеница тя трябва да се приготвя поне два дни убедени са майсторите в производството ѝ.

Катя Благоева: "Много е трудоемка, затова сме я почнали от вчера. Девет часа, аз я правих девет часа бъркаш да не загори за да стане хубава лютеница."

Освен това има големи разлики при приготвянето на лютеница преди десетилетия и сега, а и в отделните региони на страната напомнят майсторките от Куртово Конаре.

Йовка Шивикова: "Защото това е традиционна с чушки и домати, докато сега ги подобряват с патладжан и морков обаче това е асъл едновремешната лютеница."

В надпреварата за най-добре приготвени традиционни гозби се включиха и жени от Никополско.

Мария Иванова: "С банатски вкусотии от село Асеново, с доматена супа на български, а на диалекта чушпайс парадайз. Тя е много вкусна различна е. Приготвя се само с яйца и брашънце и сол."

Всеки от участниците е убеден, че трябва спечели поне една от наградите на фестивала. Фестивалът на чушката, домата и традиционните ястия продължава и утре в Куртово Конаре – патентовата столица на лютеницата в България, когато ще се рабере коя е най-добре приготвената лютеница.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?