НОВИНИ

Как и къде могат да гласуват българите в чужбина на евровота?

В края на месец май гражданите на 28 страни членки (в т.ч. и Великобритания) ще изберат новите 751 депутати в Европейския парламент. България ще излъчи 17 представители в новия състав на Европарламента. Ще могат ли обаче всички български граждани да участват в изборите? Какви са изискванията, за да се включиш във вота, и как и къде ще гласуват нашите сънародници в чужбина?

Александър Детев
от Александър Детев
09:48, 22.04.2019
8183
Чете се за: 01:28 мин.
Истории
гласуват българите чужбина евровота

Кой може да гласува?

Право да избират българските представители в следващия Европарламент имат българските граждани, които са живели през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз. Това изключва сериозна част от диаспората ни в държави с големи български общности, сред които САЩ, Канада, Австралия и Турция.

След като Брекзит беше отложен (поне) до 31 октомври, рестрикциите няма да повлияят на правото на глас на българите във Великобритания. Друго ограничение на Изборния кодекс също няма да ги засегне, а именно таванът на секциите.

Къде ще са секциите?

В държавите в Европейския съюз не важи ограничението за максималния брой секции, който може да бъде разкрит, което за страните извън ЕС е 35. На последните парламентарни избори през 2017 година само във Великобритания бяха разкрити 58 секции.

Въпреки голямата българска общност, на президентските избори през 2016 година и на парламентарните избори през 2017 година секции в Германия бяха разкрити само в дипломатически и консулски представителства. Това стана след отказ на властите в Германия да разрешат да се гласува извън тях. Българите в Германия тогава обвиниха посолството за забавена реакция и ненавременно изпращане на нота с молба за разрешение за разкриване на повече секции.

Този път обаче посолството ни в Берлин получи разрешение за разкриване на повече секции и подходящите адреси за тях бяха предоставени от “Мрежа на изборните доброволци в чужбина”.

Кои обаче ще са секциите както в Германия, така и в чужбина като цяло, зависи от самите българи зад граница.

До 30 април те могат да подават заявления, с които заявяват намерението си да гласуват в секции извън страната. Секции ще бъдат разкрити в местата, за които са подадени над 60 заявления. Българи зад граница посочиха обаче, че този път броят на заявленията, които се подават, са значително по-малко.

Как и кого ще избираме?

На парламентарните избори българите зад граница не могат да се възползват от преференциалното гласуване, тъй като листите на партиите са различни за всеки многомандатен избирателен район. Район “Чужбина”, съответно и листи за него, няма.

За разлика от парламентарния вот обаче, на евроизборите българите зад граница също могат да посочват своя фаворит в партийните листи, тъй като те са еднакви за цялата страна и чужбина.

Нашите сънародници, живеещи на територията на Европейския съюз, и отговарящи на изискванията за право на глас в съответната страна, мога да избират да подадат своя вот за български кандидат или за такъв в държава, в която се намират.

Конкретна информация за правото на гласуване във всяка една от страните членки може да бъде намерена в онлайн портала на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман
България спечели арбитражното дело срещу държавния фонд на Оман
​Избирателната активност в Северна Македония е рекордно ниска​
​Избирателната активност в Северна Македония е рекордно ниска​