Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания. На фона на представената концепция за новия...
Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания.
На фона на представената концепция за новия данък в София стартира изложение, част от международната инициатива "Slow Food" или "бавна храна". Форумът има за цел да популяризира традиционната за даден регион храна пред на полуфабрикатите. Гостите имаха възможност да опитат традиционни български ястия, приготвени по стари рецепти.
Никакви консерванти, оцветители и генно-модифицирани организми в състава. Така се е приготвяла храната преди 100 години. Повечето хора не могат да си го представят днес. За да докажат, че традициите са запазени, 20 български производители приготвиха храни, по стари и почти забравени рецепти, за чието приготвяне не са използвали дори машини.
"Този продукт се нарича габровски шоколад или по-известен като пестил. Прави се от 100 процента сини сливи. От характерен сорт за нашия регион - караджейка, малки дребни сливи, който са полудив сорт с много висока захарност. Стара технология от края на 18-ти век и един-единствен потомствен майстор останал в нашия регион, който го произвежда, от фамилните градини, които е наследил от прадядо си", обяснява Силвия Неделчева.
Заради трудното си приготвяне сливовият пестил е бил най-скъпият и търсен продукт по месните пазари в Габрово в края на 19-ти век и началото на 20-ти.
"Понеже нашият регион е характерен и с така наречената трампа - размяна на стоки, за най-малко от този продукт са се получавали най-много друга стока, защото е бил много ценен и е наистина деликатес", казва Неделчева.
Дешка Кротева продължава да отглежда малко познати сортове зеленчуци и подправки, без да използва пестициди.
"Първо това е белишки лук. Това е от нашия край - ние сме от Банско, Разлог, Белица, тази котловина. Искаме да се дегустира, защото наистина е различен, интересен, вкусен, няма това нещо което е лютивото. Гледа се на специални места, защото не на всяка земя може да сложиш. Той става по-едър и по-плосък е от обичайните други лукове", разказва тя.
Посетителите на форума имаха възможност да опитат и ръчно приготвен кашкавал, биволско сирене и мътеница по рецепта от 19-ти век.
Всеки, който иска да опита традиционно българско ястие, ще може да го стори до 25 октомври в София.
Пуснаха под гаранция шефа на частна АГ болница в Пловдив, обвинен за присвояване на милиони
Мотористи, облечени като Дядо Коледа, преминаха по столични булеварди (ГАЛЕРИЯ)
"Нова година - нова валута": Опитът на Португалия и Австрия по пътя към еврото
Откриха над 400 кг тютюн за наргиле без бандерол в складове под наем (СНИМКИ)
Българин почина в САЩ: Мъжът е бил в център за задържане на имигранти в Мичиган