НОВИНИ

Каква храна сме яли преди 100 години?

Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания. На фона на представената концепция за новия...

bnt avatar logo
от Автор: Цветелина Борисова Оператор: Венцислав Ценков
19:58, 24.10.2015
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Каква храна сме яли преди 100 години?

Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания.

На фона на представената концепция за новия данък в София стартира изложение, част от международната инициатива "Slow Food" или "бавна храна". Форумът има за цел да популяризира традиционната за даден регион храна пред на полуфабрикатите. Гостите имаха възможност да опитат традиционни български ястия, приготвени по стари рецепти.

Никакви консерванти, оцветители и генно-модифицирани организми в състава. Така се е приготвяла храната преди 100 години. Повечето хора не могат да си го представят днес. За да докажат, че традициите са запазени, 20 български производители приготвиха храни, по стари и почти забравени рецепти, за чието приготвяне не са използвали дори машини.

"Този продукт се нарича габровски шоколад или по-известен като пестил. Прави се от 100 процента сини сливи. От характерен сорт за нашия регион - караджейка, малки дребни сливи, който са полудив сорт с много висока захарност. Стара технология от края на 18-ти век и един-единствен потомствен майстор останал в нашия регион, който го произвежда, от фамилните градини, които е наследил от прадядо си", обяснява Силвия Неделчева.

Заради трудното си приготвяне сливовият пестил е бил най-скъпият и търсен продукт по месните пазари в Габрово в края на 19-ти век и началото на 20-ти.

"Понеже нашият регион е характерен и с така наречената трампа - размяна на стоки, за най-малко от този продукт са се получавали най-много друга стока, защото е бил много ценен и е наистина деликатес", казва Неделчева.

Дешка Кротева продължава да отглежда малко познати сортове зеленчуци и подправки, без да използва пестициди.

"Първо това е белишки лук. Това е от нашия край - ние сме от Банско, Разлог, Белица, тази котловина. Искаме да се дегустира, защото наистина е различен, интересен, вкусен, няма това нещо което е лютивото. Гледа се на специални места, защото не на всяка земя може да сложиш. Той става по-едър и по-плосък е от обичайните други лукове", разказва тя.

Посетителите на форума имаха възможност да опитат и ръчно приготвен кашкавал, биволско сирене и мътеница по рецепта от 19-ти век.

Всеки, който иска да опита традиционно българско ястие, ще може да го стори до 25 октомври в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
07:46, 17.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
07:29, 17.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
07:17, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Почитаме Света Марина
Почитаме Света Марина
07:00, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
06:42, 17.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
06:23, 17.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
06:06, 17.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
05:55, 17.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
22:45, 16.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
22:22, 16.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
22:06, 16.07.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Общинари от ГЕРБ в София поискаха две оставки - не били допуснати до завода за боклук
Общинари от ГЕРБ в София поискаха две оставки - не били допуснати до завода за боклук
21:53, 16.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Топ 24
Най-четени
МВР, ДАНС и прокуратурата отчетоха съвместната си акция
МВР, ДАНС и прокуратурата отчетоха съвместната си акция
Гласът на града: Пианистът Николай Димитров
"Гласът на града": Пианистът Николай Димитров