НОВИНИ

Каква храна сме яли преди 100 години?

Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания. На фона на представената концепция за новия...

bnt avatar logo
от Автор: Цветелина Борисова Оператор: Венцислав Ценков
19:58, 24.10.2015
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Каква храна сме яли преди 100 години?

Въвеждането на данъка "Обществено здраве" провокира противоречиви коментари. Целта на данъка "Вредни храни" е да се ограничи приема на съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания.

На фона на представената концепция за новия данък в София стартира изложение, част от международната инициатива "Slow Food" или "бавна храна". Форумът има за цел да популяризира традиционната за даден регион храна пред на полуфабрикатите. Гостите имаха възможност да опитат традиционни български ястия, приготвени по стари рецепти.

Никакви консерванти, оцветители и генно-модифицирани организми в състава. Така се е приготвяла храната преди 100 години. Повечето хора не могат да си го представят днес. За да докажат, че традициите са запазени, 20 български производители приготвиха храни, по стари и почти забравени рецепти, за чието приготвяне не са използвали дори машини.

"Този продукт се нарича габровски шоколад или по-известен като пестил. Прави се от 100 процента сини сливи. От характерен сорт за нашия регион - караджейка, малки дребни сливи, който са полудив сорт с много висока захарност. Стара технология от края на 18-ти век и един-единствен потомствен майстор останал в нашия регион, който го произвежда, от фамилните градини, които е наследил от прадядо си", обяснява Силвия Неделчева.

Заради трудното си приготвяне сливовият пестил е бил най-скъпият и търсен продукт по месните пазари в Габрово в края на 19-ти век и началото на 20-ти.

"Понеже нашият регион е характерен и с така наречената трампа - размяна на стоки, за най-малко от този продукт са се получавали най-много друга стока, защото е бил много ценен и е наистина деликатес", казва Неделчева.

Дешка Кротева продължава да отглежда малко познати сортове зеленчуци и подправки, без да използва пестициди.

"Първо това е белишки лук. Това е от нашия край - ние сме от Банско, Разлог, Белица, тази котловина. Искаме да се дегустира, защото наистина е различен, интересен, вкусен, няма това нещо което е лютивото. Гледа се на специални места, защото не на всяка земя може да сложиш. Той става по-едър и по-плосък е от обичайните други лукове", разказва тя.

Посетителите на форума имаха възможност да опитат и ръчно приготвен кашкавал, биволско сирене и мътеница по рецепта от 19-ти век.

Всеки, който иска да опита традиционно българско ястие, ще може да го стори до 25 октомври в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Президентът към "Възраждане": Последните избори затвърдиха важното място на вашата партия в парламента
Президентът към "Възраждане": Последните избори затвърдиха важното място на вашата партия в парламента
14:30, 11.12.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Димитър Главчев: Рамката на бюджета е известна - стремим се към еврозоната
Димитър Главчев: Рамката на бюджета е известна - стремим се към еврозоната
14:00, 11.12.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Повдигнаха обвинение на мъж, заплашил с убийство баба си
Повдигнаха обвинение на мъж, заплашил с убийство баба си
13:50, 11.12.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Без съгласие приключи Националният съвет за тристранно сътрудничество за Бюджет 2025
Без съгласие приключи Националният съвет за тристранно сътрудничество за Бюджет 2025
13:31, 11.12.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Полицията в София задържа 31-годишен за измама за 146 000 лв.
Полицията в София задържа 31-годишен за измама за 146 000 лв.
13:24, 11.12.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Понижение на температурите предстои в близките дни
Понижение на температурите предстои в близките дни
13:07, 11.12.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Жители на община Невестино ще подпомагат екипите на енергото при отстраняване на аварии
Жители на община Невестино ще подпомагат екипите на енергото при отстраняване на аварии
12:46, 11.12.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Как политическите формации коментираха липсата на покана към "ДПС - Ново начало" за консултациите
Как политическите формации коментираха липсата на покана към "ДПС - Ново начало" за консултациите
12:30, 11.12.2024
Чете се за: 06:47 мин.
Парите на държавата: Тристранният съвет обсъжда бюджета за следващата година
Парите на държавата: Тристранният съвет обсъжда бюджета за следващата година
12:03, 11.12.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Над 50 студенти са задържани за наркотици по време на студентския празник
Над 50 студенти са задържани за наркотици по време на студентския празник
11:55, 11.12.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Васил Терзиев: Ще намерим път към по-бързото решаване на проблема с "Топлофикация София"
Васил Терзиев: Ще намерим път към по-бързото решаване на проблема с "Топлофикация София"
11:47, 11.12.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Христо Мутафчиев: Засега не се очакват протести заради бюджета за култура
Христо Мутафчиев: Засега не се очакват протести заради бюджета за култура
11:29, 11.12.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Топ 24
Най-четени
МВР, ДАНС и прокуратурата отчетоха съвместната си акция
МВР, ДАНС и прокуратурата отчетоха съвместната си акция
Гласът на града: Пианистът Николай Димитров
"Гласът на града": Пианистът Николай Димитров