НОВИНИ

Канада прекратява участието си в борбата с "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Барак Обама и канадският премиер Джъстин Трюдо са обсъдили в телефонен разговор ролята на Канада в международните усилия за борба с "Ислямска държава". Трюдо обяви, че Канада ще изтегли шестте си бойни самолета, които досега участваха в бомбардировките в Ирак и в Сирия.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:47, 09.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
канада прекратява участието борбата ислямска държава

Канадската страна ще прекрати окончателно въздушните удари срещу мишени на "Ислямска държава" на 22 февруари, но ще остави в района два разузнавателни самолета, както и самолети за презареждане във въздуха.

Премиерът Трюдо увери и, че ще утрои до около 200 военните, които обучават кюрдски бойци в северен Ирак. Новата мисия ще продължи най-малко две години.

Междувременно ООН обяви, че разполага с данни, че мирни жители и граждански обекти, включително и две болници, са били подложени на въздушни удари в северната част на Сирия. За последната седмица повече от 30 000 души са били принудени да напуснат Алепо и други населени места в региона заради ожесточени сражения и бомбардировки от страна на сирийското правителство, съюзническите сили и въоръжени групи.

Това стана повод и турският вицепремиер Нуман Куртулмуш да изрази притеснението си, че до границата на Турция със Сирия може да се струпат до 600 000 нови бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу Пхенян след изстрелването на севернокорейски сателит
Мерки срещу Пхенян след изстрелването на севернокорейски сателит
Дискусия за сигурността на Европа и миграцията
Дискусия за сигурността на Европа и миграцията