НОВИНИ

Каталунската криза изглежда се заплита още повече

Мадрид вчера обяви разпускане на правителството на автономията и поиска избори, регионалният премиер - Карлес Пучдемон обаче, отхвърли предложенията и ги нарече „унижение“ и „посегателство срещу демокрацията“. Улиците на Барселона отново се изпълниха с хора, които искат независима Каталуния, а в Мадрид зоват за единство. Останаха ли полезни ходове на спорещите страни?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:12, 22.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Шумно и масово, с традиционен танц Каталуния реагира на предложенията на Мадрид и заяви своята идентичност. А регионалният премиера Карлес Пучдемон този път се обърна директно към Европа.

Карлес Пучдемон, лидер на правителството на Каталуния: Не само до политическите лидери, но най-вече до европейските граждани, нашите братя и сестри, с които ние споделяме европейско гражданство. Ако европейските основополагащи ценности са застрашени в Каталуния, те ще бъдат застрашени и в Европа. Демократичното решаване на бъдещето на нацията не е престъпление.

Чуха се и обвинения, че Мадрид извършва държавен преврат в Каталуния, които дипломат номер едно на Испания отрече.

Алфонсо Дастис, министър на външните работи на Испания: Ако това е държавен преврат, то той е след този, извършен от г-н Пучдемон и неговото правителство. Това което ние правим е стриктно да следваме предписанията на Конституцията.
;

В испанските медии се появиха намеци, че е възможно едностранно обявяване на независимост, а представител на местната власт увери, че Пучдемон и компания не обмислят провеждането на предсрочни избори в Каталуния. Как обаче физически ще бъдат осъществени предложенията на Мадрид все още не ясно. Предполага се централната власт да поеме контрол върху местната полиция и обществената каталунска телевизия. А разделението в испанското общество става все по-осезаемо.

Йоахим Хосе Монтоя, жител на Мадрид: Ако няма съгласие по Котистуцията трябва да се седне и да се обсъди как да бъде променена. Ако започвнем да разделяме Испания в крайна сметка ще се окажем с 25 отделни държави!
Енрике, жител на Бареслона: Пучдемон има няколко възможности - да обяви независимост, както беше обещал, което ще влоши ситуацията, или да се опита да се споразумее с правителството - това обаче ще бъде много трудно - защото то не иска!
;

В петък - на 27 октомври, сенаторите трябва да се произнесат по пакета от мерки, предложен от Мадрид, който ще реши съдбата на Каталуния.

Веселина Гарчева, журналист: Според мен това е последната и решаващата седмица на тази игра на нерви, защото в момента, в който това решение бъде прието, самият Пучдемон и неговите заместници и съветници би трябвало да бъдат отстранени от поста си. Имат една седмица или да обявят независимост, или да признаят, че са победени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загуби на финала в Стокхолм
Григор Димитров загуби на финала в Стокхолм
Мъж държи заложници в английския град Нънийтън
Мъж държи заложници в английския град Нънийтън