НОВИНИ

Хилари Клинтън - "Желязната дама" на Америка

Тя е обичана и презирана. Критикувана и възхвалявана. За някои е „желязната лейди", за други - само „амбициозна жена без политически умения". Хилари Клинтън винаги е предизвиквала реакции, но никога безразличие.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:37, 09.11.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Жената, с многото роли. Вече почти 4 десетилетия Хилари Клинтън умело стъпва по обществената сцена на Съединените щати. Била е първа дама, сенатор, държавен секретар, адвокат, защитник на правата на жените. Но в каквато и роля да се е впускала, никога не е слагала маска, а винаги е оставала вярна на себе си и на своите убеждения.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Господин Тръмп ме критикува, че залагам на "женската карта". Е, ако борбата за здравеопазването на жените и за равното заплащане е "женска карта", то тогава наистина го правя.

Животът ѝ е поднасял различни изненади, забърквал я в скандали и я изправял пред трудни решения, но всеки път тя е успявала да се изправи. /снимки свързани със скандала с Моника Люински.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Когато си нокаутиран, единственото, което има значение е да се изправиш"

Хилари признава, че е допускала грешки, но винаги се е учила от тях. „Сбърках. Просто и ясно.", написа в мемоарите си бившият държавен секретар за решението си да подкрепи военната операция в Ирак.

Грешка, своеволие или безотговорно поведение - решението на Хилари да използва личен сървър, докато е била първи дипломат на Съединените щати, я изправи пред нови изпитания. Скандалът се разрази преди година, продължи да тлее и да се разпалва през цялата предизборна кампания. Не угасна и през април, когато от ФБР решиха, че няма основания Хилари да бъде обвинена в престъпление.

Като първи дипломат на Съединените щати, Хилари Клинтън посети 112 държави, сред които и България. В дипломацията заложи на личностното общуване. Нападението срещу американското посолство в либийския град Бенгази през 2012-та е черното петно в дипломатическата кариера на Хилари. Атаката отне живота на четирима дипломати, включително на американския посланик и доведе до нов скандал и ново разследване срещу Клинтън.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Факт е, че има четирима загинали американци. Няма значение дали става въпрос за някакъв протест или просто някакви хора са решили да убият американци. Нашата работа е да разберем какво е станало и да предотвратим подобни случаи.

Противниците ѝ я обвиняват, че е влязла в политиката преди 16 години с единствената цел да се върне на Пенсилвания авеню. Критикуват я,че нито възрастта ѝ, нито здравословните ѝ проблеми са я отказали от Белия дом.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: Чувствам се добре!
;

Упрекват я, че не е емоционална, че е дистанцирана и дори, че не е умела за големите политическите игри. Но не такава е тя за конкурента си от президентската надпревара през 2008 година.

БАРАК ОБАМА, президент на САЩ: "Никога не е имало мъж или жена, нито аз, нито Бил Клинтън, никой никога не е бил по-способен от Хилари Клинтън да служи като президент на Съединените щати".

Откакто е на обществената сцена Хилари Клинтън доказа, че има огромна воля за победа, никога не се предава и никога не губи надежда. Според някои тези качества са присъщи само на една „желязна дама".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбъл Българе представя отново Осмото чудо в НДК
Ансамбъл "Българе" представя отново "Осмото чудо" в НДК
Mъж уби един и рани трима край секция в Калифорния
Mъж уби един и рани трима край секция в Калифорния