САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Хилари Клинтън - "Желязната дама" на Америка

Тя е обичана и презирана. Критикувана и възхвалявана. За някои е „желязната лейди", за други - само „амбициозна жена без политически умения". Хилари Клинтън винаги е предизвиквала реакции, но никога безразличие.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:37, 09.11.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Жената, с многото роли. Вече почти 4 десетилетия Хилари Клинтън умело стъпва по обществената сцена на Съединените щати. Била е първа дама, сенатор, държавен секретар, адвокат, защитник на правата на жените. Но в каквато и роля да се е впускала, никога не е слагала маска, а винаги е оставала вярна на себе си и на своите убеждения.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Господин Тръмп ме критикува, че залагам на "женската карта". Е, ако борбата за здравеопазването на жените и за равното заплащане е "женска карта", то тогава наистина го правя.

Животът ѝ е поднасял различни изненади, забърквал я в скандали и я изправял пред трудни решения, но всеки път тя е успявала да се изправи. /снимки свързани със скандала с Моника Люински.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Когато си нокаутиран, единственото, което има значение е да се изправиш"

Хилари признава, че е допускала грешки, но винаги се е учила от тях. „Сбърках. Просто и ясно.", написа в мемоарите си бившият държавен секретар за решението си да подкрепи военната операция в Ирак.

Грешка, своеволие или безотговорно поведение - решението на Хилари да използва личен сървър, докато е била първи дипломат на Съединените щати, я изправи пред нови изпитания. Скандалът се разрази преди година, продължи да тлее и да се разпалва през цялата предизборна кампания. Не угасна и през април, когато от ФБР решиха, че няма основания Хилари да бъде обвинена в престъпление.

Като първи дипломат на Съединените щати, Хилари Клинтън посети 112 държави, сред които и България. В дипломацията заложи на личностното общуване. Нападението срещу американското посолство в либийския град Бенгази през 2012-та е черното петно в дипломатическата кариера на Хилари. Атаката отне живота на четирима дипломати, включително на американския посланик и доведе до нов скандал и ново разследване срещу Клинтън.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: "Факт е, че има четирима загинали американци. Няма значение дали става въпрос за някакъв протест или просто някакви хора са решили да убият американци. Нашата работа е да разберем какво е станало и да предотвратим подобни случаи.

Противниците ѝ я обвиняват, че е влязла в политиката преди 16 години с единствената цел да се върне на Пенсилвания авеню. Критикуват я,че нито възрастта ѝ, нито здравословните ѝ проблеми са я отказали от Белия дом.

ХИЛАРИ КЛИНТЪН: Чувствам се добре!
;

Упрекват я, че не е емоционална, че е дистанцирана и дори, че не е умела за големите политическите игри. Но не такава е тя за конкурента си от президентската надпревара през 2008 година.

БАРАК ОБАМА, президент на САЩ: "Никога не е имало мъж или жена, нито аз, нито Бил Клинтън, никой никога не е бил по-способен от Хилари Клинтън да служи като президент на Съединените щати".

Откакто е на обществената сцена Хилари Клинтън доказа, че има огромна воля за победа, никога не се предава и никога не губи надежда. Според някои тези качества са присъщи само на една „желязна дама".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ансамбъл Българе представя отново Осмото чудо в НДК
Ансамбъл "Българе" представя отново "Осмото чудо" в НДК
Mъж уби един и рани трима край секция в Калифорния
Mъж уби един и рани трима край секция в Калифорния