НОВИНИ

Хиляди богомолци от цялата страна посетиха Бачковския манастир за Велики петък

Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха днес за Велики петък, наричан още Разпети петък, към Бачковския манастир по повод на Великденските празници. През целия ден редицата от хора пред чудотворната икона на Света Богородица и "гроба" Христов не намаля нито за минутка. Миряните палеха свещ в трема, след което се покланяха пред иконата и минаваха под масата, на която са поставени Евангелието и Христовото разпятие. На престола бе поставена Плащаницaта - платът, с който е било завито тялото Христово след свалянето му от кръста. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, което ни дари Спасителят, казват монасите от манастира.

bnt avatar logo
от БТА
17:49, 14.04.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас
хиляди богомолци цялата страна посетиха бачковския манастир велики петък

През трите дни на Великден Бачковската обител очаква около 10 000 богомолци, като най-много по традиция те са през втория ден, когато от манастирската черква се изнася Чудотворната икона и с лития се носи до местността "Клувията", където е открита преди много години. Това е най-старото литийно шествие у нас - на над 350 години, като в последните осем години се извършва с копие на иконата, въпреки че оригиналът е реставриран и е в църквата.

Сега манастирът ще посрещне поклонниците с частична реставрация на църковните френски и ремонт на крилото за нощувка на миряните. На Великден, първия ден на Възкресение Христово, манастирът има готовност да раздаде 5000 великденски яйца, които бяха боядисани вчера /на Велики четвъртък/ от трийсетина жени доброволки от Бачково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 раздаде великденски яйца в Благоевград
БНТ2 раздаде великденски яйца в Благоевград
В следобедните часове трафикът по автомагистралите е натоварен
В следобедните часове трафикът по автомагистралите е натоварен